Senderovitz: Vi er ramt af bizarre omstændigheder
»Vi bliver straffet økonomisk for at lave grundigt myndighedsarbejde overfor virksomheder, der ikke lever op til kravene,« siger Lægemiddelstyrelsens direktør Thomas Senderovitz.

Senderovitz: Vi er ramt af bizarre omstændigheder Lægemiddelstyrelsens direktør kalder styrelsens nedskæringer for en uheldig situation.

Lægemiddelstyrelsens direktør Thomas Senderovitz tager stærke gloser i brug, når han skal beskrive sine følelser omkring de omstændigheder, der har fået ham til at iværksætte en spareøvelse, der kan ende med at medføre fyringer.

»Det er en meget uheldig situation,« siger Senderovitz, da Dagens Pharma får fat på ham.

»Vi bliver straffet økonomisk for at lave grundigt myndighedsarbejde overfor virksomheder, der ikke lever op til kravene,« fortsætter han.

»Den har jeg lidt svært ved at æde.«

Straffet for at gøre sit arbejde

Sagen er den, at Lægemiddelstyrelsens tilsyn med den skandaleramte parallelimportør Europharma har ramt virksomheden så hårdt, at den er gået konkurs, hvormed styrelsen går glip af de gebyrer, som styrelsen har tilgode hos Europharma, hvilket er en af årsagerne til, at der nu mangler så mange penge i styrelsens kasse.

»Vi må overveje, hvordan vi kan undgå, at vi fremover bliver straffet for at gøre vores arbejde godt,« siger Thomas Senderovitz, der dog er tilfreds med, at miseren har sendt et klart signal.

»Dem, der måtte mene, at Lægemiddelstyrelsen bare ligger i seng med industrien, kan se, at her har vi i hvert fald lavet et arbejde, der går os direkte imod,« siger styrelsesdirektøren.

»Mine medarbejdere og min styrelse laver deres arbejde fuldstændig kompromisløst uanset konsekvenserne. Og det vil vi gøre en gang til,« fortsætter han.

Flere forhold

De manglende indtægter fra Europharma er bare en af flere årsager til, at styrelsen, der primært er gebyr- og indtægtsfinansieret, nu må skære ned.

Også forhold omkring brexit, flytningen af EMA og flere andre eksterne forhold, som Thomas Senderovitz ikke ønsker at uddybe, gør sig gældende.

»Under normale omstændigheder kan vi absorbere usikkerheder omkring gebyrfinansieringen ved eksempelvis at skrue ned for nyansættelser, men denne gang er der en række forskellige omstændigheder, der er indtruffet samtidig,« siger Thomas Senderovitz.

Svigtende indtægter

Han fortæller, at briterne har afgivet myndighedsopgaver til Lægemiddelstyrelsen og andre landes myndigheder i et langsommere tempo end forventet, hvilket har givet færre indtægter end forventet.

»Men vanskelighederne har ikke noget at gøre med selve kampagnen for at få EMA til København, som var fuldt finansieret over finansloven,« understreger Thomas Senderovitz.

Nedskæringerne i styrelsen kommer efter en periode, hvor styrelsen har udvidet med flere og flere medarbejdere, og styrelsesdirektøren kan da også godt forstå, hvis folk undrer sig over, at der nu pludselig skal skæres ned.

»Jeg kan sagtens forstå, at folk studser over det,« siger Senderovitz, og fortsætter:

»Men havde disse lidt bizarre eksterne faktorer ikke ramt os, så havde det heller ikke været nødvendigt.«

Måske kommer der fyringer

En del af spareøvelsen indebærer, at der skal være færre ansatte i styrelsen, men direktøren ønsker ikke at sætte tal på, ligesom han heller ikke vil fortælle, hvor mange penge, der skal spares.

»Det er ikke sådan, at vi bliver bombet tilbage. Vi skruer ned for hastigheden. Om der kommer egentlige afskedigelser afhænger af, hvor mange der benytter sig af muligheden for en frivillig fratrædelsesordning,« siger han dog.

»Vi har en strategi, der hedder en lægemiddelstyrelse i europæisk topklasse, og den strategi rokker vi overhovedet ikke ved. Vi vil være blandt de bedste, og vi bliver blandt de bedste. Men vejen frem kan være mere eller mindre stejl, eller det kan tage lidt længere tid,« uddyber han.

»Regeringens ambitioner om Danmark som førende life science-nation er uforandret, så nu skal vi finde ud af, hvordan vi så vidt muligt kan holde kadencen på trods af disse udfordringer. Det er en spændende ledelsesmæssig opgave, som jeg tager 100 pct. på mig,« slutter Thomas Senderovitz.

Skriv kommentar