Når hver anden kvinde svarer, at de har oplevet, at deres sundhedsmæssige problemer ikke bliver taget seriøst hos lægen ifølge undersøgelsen ’Women of the Future’ fra Aller Media, og når mænd fortsat dør langt tidligere end kvinder, hvordan hænger det så sammen med et sundhedsvæsen i verdensklasse?
Gamle kønsroller og fordomme præger os stadig, og det har stor betydning for vores tilgang til behandling i sundhedsvæsenet.
Mænd dør i gennemsnit fire år tidligere end kvinder, mænds selvmordsrate er tre til fem gange højere end kvinders, og hvis mænd og kvinder fejler det samme, har mænd op til 75 pct. højere dødelighed.
Så der er nok noget om snakken, når psykolog og mandeforsker Svend Aage Madsen i sin nye bog beskriver, hvordan mænds sundhed og omsorg ikke har fået tilstrækkelig opmærksomhed, fordi alle ved, at raske drenge ikke tuder!
Forpligtigelse til at tage opgør
En litteraturgennemgang fra 2016 publiceret i Annual Review of Sociology ser på, hvordan sundhedssystemer kan bidrage til at generere ulighed og sundhedsforskelle. Blandt andet fremgår det, at tøj, fremtoning, sprogbrug og økonomi er med til at styre behandlingskvaliteten, mens termer som hysterisk, følelsesladet og usoigneret kan påvirke behandlingen i årtier
Mød denne uges debattør
Ida Sofie Jensen har været koncernchef i Lægemiddelindustriforeningen (Lif) siden 2004, og er dermed talsmand for den forskende lægemiddelindustri i Danmark. Ida Sofie Jensen var hospitalsdirektør for Herlev Hospital fra 1998-2004 og kontorchef for sygehuskontoret i Amtsrådsforeningen fra 1994-1998. Ida Sofie Jensen er uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet og har mere end 30 års erfaring indenfor ledelse, økonomi og strategi i sundhedsvæsenet og lægemiddelindustrien.
Vi hører om kvinder, der oplever, at de går til lægen med symptomer og smerter blot for at få at vide, at det er en del af kvindelivet. Det ér en del af kvindelivet at have menstruation, føde børn og gå i overgangsalder – men det er også rimeligt at få hjælp til at håndtere stærke smerter, fødselsskader og hedeture.
Og når der er tale om sygdomme, som for eksempel endometriose, så kan vi ikke acceptere, at det tager mellem fem og syv år at stille diagnosen. Det er både spild af gode leveår og af samfundskroner.
Vi har en forpligtelse til at gøre op med den kønnede ulighed – og det gør vi ved en fælles accept af, at mænd og kvinder har behov for forskellige tilgange i vores sundhedsvæsen, hvad end det drejer sig om opsporing, diagnosticering eller at passe behandlingen.
Og det skal hverken betragtes som en konkurrence eller et nulssumsspil, men en konstatering af, at det er forskellige udfordringer, de forskellige køn står over for i vores sundhedsvæsen.
Den erkendelse er et godt sted at starte.
Derfor hilser vi debatten velkommen – både når det gælder mænds og kvinders sundhed.
Pharma-debat
Består af et fast panel af debattører, der på skift skriver om pharma-relaterede emner på dagenspharma.dk. Ordet er frit, og skribenterne vælger selv, hvad de vil skrive om.
Medlemmer af debatpanelet: Ida Sofie Jensen, koncernchef, Lif, Jesper Gulev Larsen, formand, Danmarks Apotekerforening, Tove Holm-Larsen, professor, sundhedsøkonom og CEO, Pharma Evidence, Martin Dræbye Gantzhorn, advokat og partner, Gorrissen Federspiel’s life science-branchegruppe, Trine Winterø, prodekan, KU, Jakob Wested, ph.d., Julie Brooker, landechef, Jannsen Danmark og postdoc, KU, Ece Bayrak, direktør, MSD Danmark, Tea Egeskov Thomsen, onkologichef, MSD Danmark, Brian Thomsen, vaccinedirektør, MSD Danmark, organisationen Danish Life Science Cluster, Jonas Hink, Life Science Konsulent og Strategisk Rådgiver, Biopharm Forward, Thomas Richter, Public Affairs Director, Finland, Iceland, Norway and Denmark, Pfizer.
Find de andre debatindlæg her.