Medicinrådets anbefaling af flere lægemidler i 2024 end i 2023 er et skridt i den rigtige retning. At se flere nye behandlinger godkendt som standardbehandling giver håb og optimisme.
Alligevel understreger vi i Lif, at der stadig er en udfordring, når det kommer til adgangen til innovative behandlinger, hvilket især skinner igennem inden for enkelte terapiområder.
Halter efter naboer
Når vi sammenligner os med andre lande, så halter Danmark efter både Norge og Sverige på ibrugtagning af de nyeste behandlinger.
F.eks. tilbyder nabolandene flere kræftbehandlinger til at forebygge tilbagefald end Danmark, viser vores analyse. Ud af 16 adjuverende behandlinger er 10 godkendt i Danmark, mens det er 14 i Sverige, 13 i Norge og alle 16 i England.
Mød denne uges debattør
Ida Sofie Jensen har været koncernchef i Lægemiddelindustriforeningen (Lif) siden 2004, og hun er desuden talsmand for den forskende lægemiddelindustri i Danmark. Ida Sofie Jensen er uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet, hvorefter hun begyndte sin karriere som fuldmægtig. Hun har mere end 25 års erfaring indenfor ledelse, økonomi og strategi i lægemiddelindustrien.
Derudover viser Medicinrådets egen analyse af 73 lægemidler, hvor alle nordiske lande har truffet en national beslutning om ibrugtagning, at Danmark kun har adgang til 51, mens der i Norge er adgang til 57 og i Sverige 59.
Det er afgørende for patienterne at få adgang til den bedste behandling. Hver dag tæller, når man rammes af sygdom. Både tid og adgang til nye behandlinger har afgørende betydning for patienterne.
Vi anerkender, at Medicinrådet har vurderet flere lægemidler i 2024 end året før. Det betyder, at flere nye lægemidler er på vej til danskerne. Det afgørende er dog fortsat at have fokus på at mindske de barrierer, der forsinker patienters adgang til de nyeste behandlingsmuligheder, samt at overholde de aftalte tider.
For de patienter, der stadig venter på en behandling, betyder tiden meget. Tid er liv, er ikke blot et slogan i Lif; Tiden er af afgørende betydning for patienterne.
Lad os arbejde sammen for patienterne
Derfor ønsker vi at arbejde sammen med Danske Regioner, Medicinrådet og de øvrige sundhedsaktører for at sikre, at endnu flere innovative behandlinger hurtigt bliver tilgængelige for alle patienter.
Her foreslår Lif, at der løbende følges op på Medicinrådets arbejde i forhold til de politisk fastlagte principper for prioritering. Ligesom der bør være yderligere brug af alternative aftaler og bedre adgang til individuel behandling. Endelig bør det være mere klart og konkret, hvorfor nogle nye behandlinger bliver afvist.
Lad os arbejde for, at endnu flere patienter får gavn af den forskning og innovation, der ligger bag de nye lægemidler. For hver dag betyder noget.
Tid er liv – og nogle gange haster det.
Pharma-debat
Består af et fast panel af debattører, der på skift skriver om pharma-relaterede emner på dagenspharma.dk. Ordet er frit, og skribenterne vælger selv, hvad de vil skrive om.
Medlemmer af debatpanelet: Ida Sofie Jensen, koncernchef, Lif, Jesper Gulev Larsen, formand, Danmarks Apotekerforening, Tove Holm-Larsen, professor, sundhedsøkonom og CEO, Pharma Evidence, Martin Dræbye Gantzhorn, advokat og partner, Gorrissen Federspiel’s life science-branchegruppe, Trine Winterø, prodekan, KU, Jakob Wested, ph.d., Julie Brooker, landechef, Jannsen Danmark og postdoc, KU, Ece Bayrak, direktør, MSD Danmark, Brian Thomsen, vaccinedirektør, MSD Danmark, organisationen Danish Life Science Cluster, Jonas Hink, life science konsulent og strategisk rådgiver, Biopharm Forward.
Find de andre debatindlæg her.