ENLI fandt enkelt regelbrud under ESMO-kongres

ENLI fandt enkelt regelbrud under ESMO-kongres Ikke alle lægemiddelfirmaer overholdt lovgivning og etiske regler for branding og markedsføring af sine lægemidler på den årlige ESMO-kongres i oktober, vurderer medicinalindustriens eget etiske nævn ENLI. Et enkelt firma præsenterede lægemidler, som endnu ikke var markedsført.

På den store onkologikongres ESMO, der løb af stablen i Bellacentret den 7.- 11. oktober 2016, var der enkelte medicinalfirmaer, som i deres pipeline, beskrev produkter, der endnu kun er i registreringsfasen. Og det er prælancering af et endnu ikke godkendt produkt, siger Lægemiddelindustriens eget etiske Nævn, ENLI.

»Det må man ikke, da der er et helt generelt princip om, at man skal adskille videnskab og reklame,« siger sekretariatschef i ENLI Rikke Bækgaard Thomassen, som sammen med nogle kolleger deltog i ESMO for at se, hvordan firmaernes udstillingsstande tager sig ud i praksis.

»I den periode, hvor en virksomhed har sendt en ansøgning om markedsføringsgodkendelsen ind og venter på, at man får den, er det ulovligt for virksomheden at reklamere for det pågældende produkt,« siger hun.

»Den pågældende virksomhed er ikke en, jeg i forvejen kender til. Det ændrer dog ikke ved, at det er dansk lovgivning, der gælder, når man som virksomhed deltager i en kongres på dansk jord. Den lovgivning skal overholdes, ligegyldigt hvem man er,« siger hun og nævner, at de virksomheder, der er omfattet af branchens egen selvjustitsordning, yderligere er underlagt ENLIss eget kodeks for god etisk standard for branding og markedsføring af lægemidler.

De etiske regler siger f.eks. at man godt må bespise de læger og sundhedspersoner, som firmaerne i forvejen sponsorerer kongressen for.

Derudover må man ifølge ENLIs regler kun tilbyde bespisning, hvis de inviterede deltager i et fagligt arrangement, som er af minimum to timers varighed. Og her fik Rikke Bækgaard Thomassen og hendes kolleger en rynke i panden, da det gik op for dem, at firmaer havde lejet sig ind Bella Centrets såkaldte Business Lounges, hvor nogle virksomheder tilbød den helt store buffet af mad, der var kreeret af kokke hyret til lejligheden.

»Det står ikke helt klart, hvad disse lounges bruges til; om det alene er for medarbejdere og deltagere, som virksomheden i forvejen sponserer kongressen for, eller om virksomhederne også byder andre kongresdeltagere ind og bespiser,« siger hun og fortsætter:

»Brugen af disse mødelokaler kan være helt lovlig. Men det er problematisk, hvis firmaerne også inviterer gæster ind i form af sundhedspersoner, som ikke har nogen tilknytning til dem i forvejen og som ikke har deltaget i noget arrangement af to timers varighed eller mere. Så er det, at firmaerne går over stregen,« siger hun og påpeger, at ENLI ikke kan afgøre, om det er tilfældet, ud fra det, de nu har set. Men det er et emne, ENLI vil se nærmere på i fremtiden, forsikrer hun.

I det store og hele er Rikke Bækgaard Thomassen dog tilfreds med den etiske standard på kongressen.

»Nu har jeg kun været på den her kongres, så jeg har ikke noget at sammenligne det med, men jeg synes absolut, at der er høj standard. Og det var meget professionelt, kunne man se på deres stande, så der var ikke noget, der sprang direkte i øjnene som noget ulovligt,« siger hun.

At der er foregået mere snavs på standene eller i kulissen, kan hun dog ikke helt afvise. På en del stande foregik der f.eks. uopfordret uddeling af reprints – det vil sige genoptryk af en  videnskabelig artikel – som lå fremme i displays til fri afbenyttelse. Sådanne reprints er i orden, så længe de holder sig inden for de omtalte lægemidlers produktresummé, men kan være problematiske, hvis artiklen f.eks. beskriver en indikation, som lægemidlet ikke er godkendt til, siger hun.

»Det er muligt, at der er foregået mere, end hvad vi lægger mærke til, for vi har ikke kendskab til de enkelte markeder inden for onkologien, så derfor kan vi af gode grunde ikke vide, om der kan være prælancering af andre lægemidler, som vi bare ikke har kendt til,« siger hun.

ENLI deltog ikke i kongressen iført håndhævelsesbriller. Målet var først og fremmest at samle information til bedre at kunne vejlede ENLI medlemmer i fremtiden.

 

Skriv kommentar