Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) anbefaler en form for genterapi til behandling af en sjælden arvelig lidelse, der forårsager synstab, og som for de fleste patienters vedkommende fører til komplet blindhed. Den videnskabelige komité for humane lægemidler (CHMP) under EMA har behandlet en ansøgning fra Novartis om godkendelse af lægemidlet Luxturna (voretigene neparvovec) til behandling af arvelige nethindesygdomme, som er forårsaget af mutationer af RPE65 genet. CHMP anbefaler, at EU-kommisionen giver markedsføringstilladelse til Luxturna til behandling af voksne og børn, der...
EU godkender Novartis-middel mod sjælden nethindesygdom
Skriv en kommentar
»Det er ikke sikkert, at den næste sundhedskrise ligner det, vi har nu« INTERVIEW: Forsyningsproblemer er forsvindende små i Danmark, men alligevel sætter Lægemiddelstyrelsen med den erfarne faglige direktør Merete Hermann i spidsen ind for at præge realiseringen af en ny EU-forordning, der blandt andet skal sikre forsyningen i EU. Ifølge Merete Hermann er det klart i Danmarks bedste interesse, at også styrelsen præger processen.
Skriv en kommentar
Stort indgreb lurer forude: EU vil have direkte adgang til industriens dybeste maskinrum EU-parlamentet har vedtaget en forordning, der skal sætte en stopper for europæisk medicinmangel i fremtidige kriser. Vejen derhen er brolagt med industriens data om lagre, men den rummer også konkurrencemæssige problemer, siger Lif.
Skriv en kommentar
Her er højdepunkterne fra EMA i 2020 Det Europæiske Lægemiddelagentur har udgivet agenturets rapport over de medicinske højdepunkter i 2020. Selvom vaccinerne mod COVID-19 har fået mest opmærksomhed, tegner kræftområdet sig for de fleste nye godkendelser.
Skriv en kommentarMedicinrådet ser igen på Ocrevus Torsdag tager Medicinrådet på ny stilling til det omstridte sclerose-middel Ocrevus. Denne gang skal rådet vurdere den kliniske merværdi af midlet til subgrupper af patienter med primær progressiv multipel sclerose.
Skriv en kommentar
Så lang tid tager turen fra FDA til Medicinrådet Regionerne har opgjort, hvor lang tid, der typisk er gået fra FDA og EMA har godkendt et lægemiddel til Medicinrådet har taget stilling til det. Lif mener, Medicinrådet bør arbejde hurtigere.
Skriv en kommentarFlere EMA-eksperter ville ikke anbefale Ocrevus til primær progressiv sclerose Det var et uenigt eksperthold, der forrige år anbefalede at udvide indikationen for midlet Ocrevus til også at indbefatte primær progressiv sclerose. Flere specialister argumenterede for et nej pga. ringe dokumentation for effekt, der i øvrigt så ud til at være meget lille.
Skriv en kommentarFarmaceuter revser myndigheder for at overse kræftfremkaldende stof i lægemiddel Hverken EMAs eller de nationale myndigheders kontrol af generiske lægemidler er god nok, når de i mere end fem år kan overse en kræftfremkaldende urenhed i et lægemiddel, lyder det fra farmaceuter.
Skriv en kommentar
EMA-procedurer bliver gransket af ombudsmand EU’s ombudsmand indskærper, at den europæiske lægemiddelmyndighed skal have styr på sine procedurer omkring rådgivning af medicinalvirksomheder før, der indsendes officiel ansøgning om godkendelse af lægemidler.
Skriv en kommentarEU-ekspert: Danmark er egnet til at huse EMA Regeringens ambitioner om at få EMA til Danmark er realistiske, vurderer EU-professor Dorte Sindbjerg Martinsen. Danmark har en veludviklet sundhedssektor og en stor medicinalindustri, og det er umiddelbart stærke kort at have på hånden, lyder det.
Skriv en kommentar