Manglen på værnemidler har sat spot på, hvor skrøbelige vores forsyningskæder er, når der opstår en global krisesituation, fortæller professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen fra SDU.
Han vurderer, at coronakrisen betyder, at Danmark vil blive tvunget til at se på, hvordan vi sikrer robuste forsyningskæder:
»Fremover skal der være meget mere opmærksomhed på at have en robust forsyningskæde for medicinske varer. Det er jo det, vi har opdaget. Hele det koncept, vi har kørt, er meget sårbart i en pandemi-situation,« siger han.
Han fortæller, at myndighederne før coronakrisen bestilte varer hjem efter samme princip, som mange private husholdninger kører efter.
»Meget har været baseret på det koncept, der hedder ‘just in time’, hvor man ikke ønsker at lager-opbygge, men ideelt set får varerne samme dag, som man har brug for dem. Just in time-tænkningen kombineret med manglen på en robust forsyningskæde er noget af det, man skal tage med af det her som en lære,« siger Kjeld Møller Pedersen med henvisning til den aktuelle værnemiddelsituation.
Kjeld Møller Pedersen påpeger, at den aktuelle debat om værnemidler også er relevant på medicinområdet.
»Vi har tidligere haft mangelsituationer på medicin. Det hænger sammen med, at den fysiske medicinproduktion foregår i Kina og Indien. Det, at sørge for at få tilgodeset små markeder – og Danmark er jo mini i sådan en sammenhæng – det giver problemer. Så debatten om forsyningskæden er ikke bare noget, der er affødt heraf (coronakrisen, red.), men det får fornyet aktualitet.«
Er løsningen, at der er mere, der bliver klaret inden for EU’s grænser?
»Jeg tør ikke helt at give en endelig løsning. Men du skal have nogle aftaler, der gør, at man ikke har den situation, vi har set, hvor et fly med værnemidler bliver omdirigeret. Det er dybt bekymrende. Så vi skal tænke over, hvordan vi bygger et system op, der tager højde for den her form for national egoisme. For det er jo det, der sker. Vi skal have opbygget nogle regler og aftaler, der er robuste over for det, jeg kalder national egoisme,« siger Kjeld Møller Pedersen.
Dagens Pharma ville gerne høre Amgros, hvilke tanke de gør sig om det øgede fokus på robuste forsyningskæder.
Amgros svarer, at i denne tid henviser de »til Lægemiddelstyrelsen, når det vedr. spørgsmål, der relaterer sig til corona.«
Dagens Pharma har kontaktet Lægemiddelstyrelsen for at få svar i sagen, men styrelsen har ikke svaret på spørgsmålene inden deadline.