BELLA CENTER (Dagens Medicin) – Ifølge overlæge på Herlev Hospital Anders Mellemgaard kommer Merck med CheckMate 024 til at sætte sig godt og grundigt på markedet for førstelinjebehandling af NSCLC-patienter med over 50 pct. udtryk af PD-L1.
Konkurrenten Opdivo (nivolumab) floppede nemlig i CheckMate 026-studiet, og ligesom kollegaen Peter Meldgaard mener Anders Mellemgaard, at man må skylde skylden på Bristol-Myers Squibbs (BMS) studiedesign.
»Det er en begmand til den måde at tænke på, hvor man bare vil definere den størst mulige gruppe til at modtage en behandling. Sat på spidsen kan man sige, at en god selektion giver et godt resultat,« siger Anders Mellemgaard, og tilføjer:
»Det betyder at Keytruda (pembrolizumab) sætter sig solidt på førstelinje til alle 30 pct. af patienterne med PD-L1 over 50 pct. Det kan i teorien være, at nivolumab er lige så godt, men det ved vi ikke, fordi deres studie inkluderede mange med lav PD-L1 ekspression, og dermed dårligere respons på behandling.«
I Mellemgaards optik vil CheckMate 024 ændre en del på praksis, så snart pembrolizumab er godkendt til indikationen, og han forventer selv – i modsætning til kollegaen Jens Benn Sørensen, der vil holde sig stringent til studiets kriterier – at komme til at bruge midlet til omkring 30 pct. af de nydiagnosticerede patienter; dem med den høje PD-L1 ekspression.
»Jeg vil tro, at mange mener, at den vigtigste faktor for behandlingen er PD-L1-udtrykket, så med mindre patienten har en autoimmun sygdom eller andre kontraindikationer, vil jeg mene, at de er kandidater, uanset performance status eller ubehandlede hjernemetastaser,« siger Anders Mellemgaard og tilføjer:
»Sådan er det jo – virkeligheden er en anden end studierne. Vi kan simpelthen ikke være helt loyale overfor et studies in- og eksklusionskriterier, når kun fem pct. af lungecancerpatienterne indgår i kliniske afprøvning. Gik vi helt stringent efter kriterierne, kunne vi jo kun behandle dem.«
Anders Mellemgaard betragter derudover årets ESMO som et af de bedste, siden targeret behandling gjorde sit indtog.
»Jeg hæftede mig meget ved OAK-studiet, der tester azetolizumab som andenlinjebehandling til NSCLC-patienter. De præsenterede data på 850 ud af 1.200 patienter og ser et fænomenalt respons og meget, meget lav p-værdi. Det får mig til at tænke, at PD-L1-hæmmere måske er bedre end PD-1-hæmmere, og vi med bl.a. azetolizumab allerede ser en ny generation,« siger han.