Universitet vil bringe forskere tættere på industrien Københavns Universitet lancerer et nyt karriereprogram, der skal sikre, at forskningsresultater hurtigere bliver omsat til klinisk praksis og udnyttet i medicinalindustrien.

Fra næste forår kan unge forskere med en ph.d.-grad eller lignende inden for det sundhedsvidenskabelige felt modtage undervisning i tværfaglige forsknings- og samarbejdsdiscipliner. Københavns Universitet ønsker at bringe forskernes viden fra laboratorierne tættere på hospitalerne og industrien, og lancerer derfor karriereprogrammet »BRIDGE – Translational Excellence Programme« til efteråret.

Det meddeler Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Programmet skal give de unge forskere viden og kundskaber inden for translationel medicin, der går ud på at omsætte grundforskning til klinisk praksis. Dette skal i sidste ende bidrage til, at patienter hurtigere får gavn af nye biomedicinske forskningsresultater.

»Ved at uddanne unge forskningstalenter i at identificere de behov, hospitalerne og medicinalindustrien står over for, håber vi at skabe en ny, tværgående kultur inden for sundhedsvidenskaben. Vi løfter ikke alene deres uddannelse, men gør det også på en måde, der bygger bro mellem den akademiske verden, hospitaler og industrien og naturligvis i sidste ende giver bedre muligheder for at diagnosticere, behandle og helbrede patienterne,« siger professor Peter Garred, der er leder for programmet.

Forskning og uddannelse

Karriereprogrammet er udformet som et toårigt forløb, hvor stipendiaterne både skal arbejde på individuelle forskningsprojekter og indgå i et obligatorisk uddannelsesforløb. 80 pct. af tiden skal bruges på forskning inden for translationel medicin, mens de resterende 20 pct. udgøres af kurser og seminarer.

Undervisningen skal bl.a. give stipendiaterne kundskaber inden for den grundlæggende del af translationel medicin, udvikling af lægemidler, kontrolforskrifter samt nye koncepter som big data, -omics og lægemiddeldesign. Herudover vil stipendiaterne modtage undervisning i samarbejde, ledelse og kommunikation.

Med uddannelsesforløbet skal stipendiaterne klædes på, så de er i stand til at forbedre vidensdelingen mellem den akademiske verden, hospitalsvæsenet og medicinalindustrien i udviklingen af nye behandlinger.

»Jeg har længe ønsket mig et trænings- og uddannelsesprogram, der styrker kontakten mellem grundforskning og klinisk forskning, og som samtidig tilbyder unge forskere en innovativ og bredere tilgang til medicin og life science. Den nye uddannelse retter sig mod fremtidens behov og understøtter de unge forskere i deres udvikling og karrierevalg ved at åbne døre inden for den akademiske verden, hospitalsvæsenet og i industrien,« siger siger dekan på Sundhedsvidenskabeligt Fakultet Ulla Wewer.

Samarbejde med hospitaler og medicinalindustrien

Karrieprogrammet er blevet etableret i samarbejde med hospitalerne i Region Hovedstaden og Region Sjælland samt repræsentanter fra medicinalindustrien.

Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet har modtaget 46 mio. kr. i støtte fra Novo Nordisk Fonden til at udvikle programmet og gennemføre forløbet for de første to årgange, der samlet udgøres af omkring 22 stipendiater.

Det fremgår af pressemeddelelsen, at karriereprogrammet på sigt skal udbygges til en etårig postgraduat masteruddannelse i translationel medicin.

Skriv kommentar