Faste læsere vil have konstateret, at mine indlæg om life science-branchens rammevilkår sommetider fokuserer mere på forbedringspotentialet end på at hylde status quo.
Med tanke på dem, for hvem denne ambitiøse, men måske til tider sortseende tilgang kan forekomme udfordrende, vil jeg til afveksling tage et kig i krystalkuglen og fremhæve en positiv udvikling, som fortjener mere opmærksomhed.
Markedsvilkårene for investeringer i life sciences forbedres langsomt, men sikkert. For innovative life science-virksomheder og patienter er denne udvikling velkommen, da den er en del af fundamentet for, at flere nyskabende behandlinger og udstyr kan komme i klinisk brug til gavn for patienter.
Efter en række beskedne år for transaktioner og investeringer, viser den flade kurve i transaktionsmarkedet tegn på opsving. Rammebetingelserne for storstilede investeringer er gunstige, og de væsentligste aktører i markedet har både anledningerne til og forudsætningerne for at kaste store beløb efter investeringer i life science.
Mød denne uges debattør
Martin Dræbye Gantzhorn er en af landets førende life science-advokater. Han leder advokatfirmaet Gorrissen Federspiel’s life science-branchegruppe. Martin rådgiver ledende innovative internationale og danske life science-virksomheder, herunder om IP (patenter og trade secrets), R&D, market access, transaktioner og produktansvar.
Senest har Novo Nordisks opkøb af Cardior Pharmaceuticals, Leo Pharmas samarbejde med Gilead Sciences, Novo Holdings opkøb af Catalent og Benchmark Genetics samt Lundbecks opkøb af Longboard Pharmaceuticals vist vejen med større transaktioner og samarbejder.
Brikkerne er allerede på plads
Toldsatser og geopolitik maner givetvis til besindighed i mange bestyrelseslokaler, allerede fordi disse forhold i sig selv er egnede til at skabe uforudsigelighed. Kun tiden vil vise, om den genopblussede geopolitiske usikkerhed vil dæmpe den stigende transaktions- og investeringsappetit på life science-området. Usikkerheden kalder på europæisk fællesskab – herunder en ambitiøs europæisk life science-strategi med fokus på incitamenter, som fremmer investeringer og vækst!
I mellemtiden er det både nærliggende og opmuntrende at kaste et blik på de store brikker i puslespillet, der allerede er faldet på plads.
Tendenser hos både de innovative lægemiddelvirksomheder og private equity-fonde bidrager til et lovende landskab for transaktioner og investeringer.
Den innovative lægemiddelindustri står over for, hvad der kunne minde om en kollektiv patentkløft. I perioden frem til 2030 anslås det, at lægemidler med en global årlig omsætning på op mod EUR 180 milliarder (!) vil miste patentbeskyttelse og dermed blive udsat for generisk konkurrence. Behovet for at kompensere for dette tab af indtægtsgrundlag vil i sig selv være en væsentlig faktor i markedets udvikling over de kommende år.
Opkøb i sigte
Lægemiddeludvikling er som bekendt tids- og omkostningskrævende. Sammenholder man den lange tidshorisont forbundet med produktudvikling med de forestående patentudløb, er det oplagt, at en række virksomheder vil gardere sig mod indtægtstab gennem opkøb af såvel individuelle lægemiddelkandidater som BioTech-virksomheder. Ikke mindst, hvis deres egen pipeline forekommer en smule ”tynd”.
Specialiseringen af lægemiddel- og medical device-porteføljer er også en faktor. Life Sciences-virksomheder har i flere år slanket deres produktporteføljer for at skærpe deres terapeutiske specialisering og derved opnå kommercielle fordele i markedet. Frasalg eller licensering af mere eller mindre lukrative, men strategisk mindre velplacerede lægemidler og lægemiddelkandidater, må også ventes at bidrage til aktivitetsniveauet.
Efter en række beskedne år for transaktioner og investeringer, viser den flade kurve i transaktionsmarkedet tegn på opsving. Rammebetingelserne for storstilede investeringer er gunstige.
Hertil kommer, at de pengepolitiske grundvilkår samtidig, alt andet lige, fremstår mere gunstige i de seneste kvartaler, da det dalende om end skrøbelige renteniveau gør finansieringsgrundlaget for transaktioner og investeringer mere tilgængeligt.
Desuden er de innovative lægemiddelvirksomheder ikke ene om at røre på sig. Kapitalstærke private equity-fonde har også i stigende grad rettet søgelyset mod Life Sciences.
Flere år med forskelle i prissætningen af aktiver hos henholdsvis købere og sælgere har reduceret investeringslysten og kuldsejlet flere transaktions- og investeringsprocesser, ikke mindst i Life Sciences-branchen. Der er fortsat en betydelig mængde ikke-allokeret kapital i fondene (dry powder). Hertil kommer, at flere private equity-fonde nærmer sig udløbet af deres løbetid. Behovet for at afvikle tidligere investeringer og skabe den næste ”vækstcase” vil også styrke den gradvise tilnærmelse af køberes og sælgeres prissætninger – alt andet lige med øget transaktionsaktivitet til følge.
Grund til optimisme
Alt sammen gode nyheder for lægemiddelvirksomheder, men måske i særdeleshed BioTech- og formentlig også ‘TechBio’-virksomheder, som måske ligefrem kan se frem til et sellers market, hvor de ovennævnte forhold fremmer investeringsinteressen. Vi kan måske også se tiltagende aktivitet i forhold til lægemiddelkandidater- og projekter inden for onkologi, CNS, vægttab, immunologi og ATMP-baserede teknologier.
Geopolitiske spændinger og stigninger i renteniveauet kan stadigvæk kaste skygger over den gode historie. Ikke desto mindre er der grunde til at være optimistisk for investeringsaktiviteten i de kommende år, samt håb om, at vi ser den styrkelse af innovationskraften og incitamenter i Life Sciences-branchen, der ofte følger med.
Pharma-debat
Består af et fast panel af debattører, der på skift skriver om pharma-relaterede emner på dagenspharma.dk. Ordet er frit, og skribenterne vælger selv, hvad de vil skrive om.
Medlemmer af debatpanelet: Ida Sofie Jensen, koncernchef, Lif, Jesper Gulev Larsen, formand, Danmarks Apotekerforening, Tove Holm-Larsen, professor, sundhedsøkonom og CEO, Pharma Evidence, Martin Dræbye Gantzhorn, advokat og partner, Gorrissen Federspiel’s life science-branchegruppe, Trine Winterø, prodekan, KU, Jakob Wested, ph.d., Julie Brooker, landechef, Jannsen Danmark og postdoc, KU, Ece Bayrak, direktør, MSD Danmark, Tea Egeskov Thomsen, onkologichef, MSD Danmark, Brian Thomsen, vaccinedirektør, MSD Danmark, organisationen Danish Life Science Cluster, Jonas Hink, Life Science Konsulent og Strategisk Rådgiver, Biopharm Forward, Thomas Richter, Public Affairs Director, Finland, Iceland, Norway and Denmark, Pfizer.
Find de andre debatindlæg her.