Endnu et skridt på vejen mod bedre patientbehandling og et mere effektivt sundhedsvæsen.
Om Vabysmo, Eylea eller Lucentis får størstedelen af markedet, afhænger af en omkostnings- og effektivitetsvurdering
Michael Larsen, overlæge og professor, Rigshospitalets øjenklinik
Roches antistof og VEGF-hæmmer Vabysmo (faricimab) blev i slutningen af november indplaceret i Medicinrådets behandlingsvejledning for øjensygdommen våd AMD.
På baggrund af de to fase tre-forsøg TENAYA og LUCERNE har rådet nikket til fagudvalget forslag om at sidestille Vabysmo med Bayers Eylea (aflibercept) og Novartis’ Lucentis (ranibizumab).
Ifølge den erfarne øjenlæge Michael Larsen, der er overlæge og professor på Rigshospitalets øjenklinik, har behandlingen med Vabysmo potentiale til at kunne skabe besparelser, ligesom den kan gøre livet for patienterne lidt lettere.
»Vabysmo byder sig fint til med et nyt præparat, der har en attraktiv sikkerhedsprofil, og som i henhold til en klinisk afprøvning kan gives i lidt længere intervaller, hvilket vil være en klar fordel,« siger han.
Selvom midlet har en fordelagtig dosering og derfor er blevet sidestillet med Eylea og Lucentis, er det ikke ensbetydende med, at det bliver standardbehandling i Danmark. Ifølge Michael Larsen, der selv har været involveret i afprøvningen af Vabysmo, kommer prissætningen til at blive afgørende.
Planen fra Amgros’ side er snart at lukke et udbud, hvor vinderen bliver såkaldt førstevalgspræparat og dermed får langt størstedelen af markedet i en periode på fem år.
»Om Vabysmo, Eylea eller Lucentis får størstedelen af markedet, afhænger af en omkostnings- og effektivitetsvurdering, og der laver man beregninger på baggrund af en række faktorer forbundet med økonomien,« siger han.
Overbevisende resultater
I studierne har Roche og holdet af internationale læger vist, at man kan dosere behandlingen, så patienten i vedligeholdelsesfasen kan nøjes med en øjeninjektion med intervaller på helt op til 16 uger.
Til sammenligning skal Eylea gives hver 8. uge.
TENAYA og LUCERNE viste, at efter et år opnåede 45,3 pct. af patienterne et behandlingsinterval på 16 uger, svarende til 3,25 årlige injektioner i behandlingens vedligeholdelsesfase.
Gevinsten i form af bedre synsstyrke var lige så stor med Vabysmo som med Eylea på trods af de længere behandlingsintervaller. Bivirkningsprofilen ved Vabysmo var ligeledes sammenlignelig med standardbehandling.
Forsøgene inkluderede mere end 1.300 forsøgspersoner.
Trods overbevisende resultater har Medicinrådet i sin behandlingsvejledning øjnet et hår i suppen. Roche har ikke udført et head-to-head-studie, hvor Eylea også bliver doseret med samme interval som Vabysmo.
Kliniske erfaringer viser, at også en del patienter behandlet med Eylea kan klare sig med længere intervaller end otte uger. Det blev der ikke taget højde for i de nye studier, hvor Eylea blev brugt efter labelens forskrifter med 8 ugers intervaller, fortæller Michael Larsen.
»Vi ved ikke, hvordan Eylea havde klaret sig, hvis dette lægemiddel var blevet doseret efter samme forskrift som Vabysmo,« siger han.
En logistisk triumf
Når Michael Larsen, der har behandlet patienter og forsket i våd AMD gennem mere end to årtier, ser på Vabysmo i det store billede inden for behandlingen af våd AMD, ser han behandlingen som endnu et skridt i den rigtige retning.
»Det er et resultat af en meget gunstig udvikling,« siger han.
»Allerede i 2014 kunne vi vise, at tilgangen til Dansk Blindesamfund var faldet markant siden 2005. Det er takket være en stor investering i det offentlige sundhedsvæsen, hvor man ved løbende effektiviseringer har behandlet en stadigt voksende patientpopulationen til stadigt lavere stykpris.«

Revolutionen indenfor behandlingen af våd AMD fandt sted, da første generation af antistoffer som Vabysmo kom på markedet tilbage i midten af 00’erne startende med Macugen. Macugen, der også er VEGF-inhibitor, blev udviklet af EyeTech Pharmaceuticals og markedsført af Pfizer i EU.
Behandlingen blev dog hurtigt erstattet af det mere bredspektrede Lucentis, som ikke blot satte en dæmper for patienternes synstab, men også gav patienterne noget af deres tabte syn tilbage.
Senere vandt Bayers kræftbehandling Eylea store markedsandele på baggrund af studier med alternative doseringsforskrifter, som påviste et potentiale for forlængede doseringsintervaller.
Ifølge Michael Larsen har antistofferne i høj grad været med til at modernisere behandlingen af øjensygdomme i det danske sundhedsvæsen
»Udviklingen har været en logistisk og lægevidenskabelig triumf, hvor effektiv, individualiseret samlebåndsbehandling har sikret en rettidig behandling til en meget stor og stadig voksende patientgruppe,« siger han.
I dag dominerer Eylea stadig. Ifølge Medstat har regionerne i 2021 indkøbt produktet i mængder svarende til 45.000 definerede døgndoser mod 3.200 for Lucentis.