Styrelse giver praktiserende læger en opsang

Praktiserende læger udskriver seks ud ti recepter på antidepressiv medicin til børn og unge, selvom vejledning fra Sundhedsstyrelsen fastslår, at det er en specialistopgave.

Sundhedsstyrelsen indskærper overfor de praktiserende læger, at det er en opgave for speciallæger i børne- og ungdomspsykiatri at behandle børn og unge med antidepressiv medicin.

Udmeldingen er en reaktion er en reaktion på en række indslag i TV Avisen på Danmarks Radios om bivirkninger ved antidepressiv behandling hos unge samt på nye tal fra Lægemiddelstyrelsen, som viser, at det i 6 ud af 10 tilfælde er praktiserende læger, og ikke børnepsykiatere, der udskriver den første recept på antidepressiv medicin til børn og unge.

Det strider klart imod Sundhedsstyrelsens vejledning om medikamentel behandling af børn og unge med psykiske lidelser, som fastslår, at medicinsk behandling af depression hos børn skal iværksættes af en speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri.

PLO-formand, Henrik Dibbern, forklarer de praktiserende lægers undskrivning af antidepressiv medicin til børn og unge med, at der er for få specialister i børne- og ungdomspsykiatri.

»Det korte svar er, at vi meget hurtigt løber tør for andre muligheder, sagde han til TV-Avisen i onsdags.

Det er ikke første gang, at Sundhedsstyrelsen fastslår, at speciallæger i børne- og ungdomspsykiatri skal står for behandling af børn og unge med ssri-præparater. I februar 2004 indskærpede Sundhedsstyrelsen på baggrund af en debat om bivirkninger ved lykkepiller til børn og unge, at behandling med antidepressiv medicin krævede, at diagnosen var verificeret af en speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri.

Ikke-godkendt medicin er mest populært
Sundhedsstyrelsens vejledning foreskriver, at behandling af børn med antidepressiv medicin kun er en mulighed ved svær depression, og at det eneste præparat, der er godkendt til behandling af depression hos børn, er fluoxetin, og at anvendelse af andre præparater skal være undtagelsen.

Men heller ikke når det gælder valget af præparat følger lægerne de officielle retningslinjer, viser tallene fra Lægemiddelstyrelsen.

42 pct. af forbruget af antidepressiv medicin til børn og unge ligger således på Lundbecks præparater Cipramil og Cipralex, som slet ikke er godkendt til børn og unge. 41 pct. får udskrevet recepter på Sertralin, som er godkendt til behandling af børn med OCD, mens kun 14 pct. får Fontex, som er det ssri-middel, der er godkendt til behandling af depression hos børn og unge, og som følge IRF er det præparat, der har en veldokumenteret effekt os børn og unge med svær depression.

Skriv kommentar