Kemoterapi gavner ældre patienter med småcellet lungekræft

Kemoterapi kan forbedre overlevelsestiden med mere end et halvt år blandt ældre patienter med småcellet lungekræft. Det viser en retrospektiv undersøgelse af flere end 10.000 ældre lungekræftpatienter, der er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Thoracic Oncology.

Selvom tidligere studier har påvist en gavnlig effekt af kemoterapi over for småcellet lungekræft, så har undersøgelserne sammenlignet forskellige typer af kemoterapi i stedet for at sammenligne kemoterapi med den bedste understøttende terapi som f.eks. stråling.

Det er første gang, at forskere i en større undersøgelse har undersøgt den gavnlige effekt af kemoterapi på overlevelse blandt ældre patienter i lokale omgivelser.

Forskerne undersøgte data fra mere end 10.000 patienter på 65 år eller ældre, der var diagnosticeret med småcellet lungekræft i perioden mellem 1992-2001. 67 pct. modtog kemoterapi, heraf fik 42 pct. etoposide med carboplatin eller cisplatin. En tredjedel af de ældre patienter – især patienter over 85 år – aldrig kemoterapi, og knap 20 pct. blev ikke henvist til en medicinsk onkolog, hvilket peger på et underforbrug af kemoterapi.

Resultatet viste, at kemoterapi forbedrede den gennemsnitlige overlevelsestid med mere end seks måneder selv blandt patienter over 80 år, og at der findes en markant forskel i modtagelsen af kemoterapi blandt ældre patienter med småcellet lungekræft.

Journal of Thoracic Oncology, online: Effects of Chemotherapy on Survival of Elderly Patients with Small-Cell Lung Cancer: Analysis of the SEER-Medicare Database

 

Skriv kommentar