Karin Friis Bach (R), formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner, vil fortsat holde øje med Medicinrådets sagsbehandlingstider for at sikre sig, at problemet ikke forværres.

Politikere smækker pengekassen i: Ikke flere penge til Medicinrådet De Radikale, Venstre og Socialdemokratiet slår fast, at Medicinrådet skal holde sig inden for tidsgrænserne i sagsbehandlingen, og at det skal ske indenfor den nuværende økonomiske ramme.

Medicinrådet skal holde sagsbehandlingstiden nede, så det ikke tager mere end 12 uger at behandle en ansøgning fra industrien.

Det fastslår flere regionsrådspolitikere på tværs af partiskel.

Som beskrevet i Dagens Pharma har Medicinrådet endnu ikke formået at holde den gennemsnitlige sagsbehandlingstids for rådets 12-ugers-processer under 12 uger. Det samme gælder for syv-ugers-processerne, hvor problemet med lange sagsbehandlingstider er endnu større.

I 2020 lå Medicinrådets gennemsnitlige sagsbehandlingstid på 17 uger for 12-ugers-processerne. Det svarer til en gennemsnitlig overskridelse på 35 dage.

Det har fået industrien til at råbe vagt i gevær. Medicinrådet selv maner dog til besindighed, da de lange sagsbehandlingstider i 2020 ifølge formand Steen Werner Hansen blandt andet skyldes udfordringer med afholdelse af rådsmøder grundet COVID-19.

Fortsat fokus på Medicinrådet

Karin Friis Bach (R), der er formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner, understreger, at det er en politisk prioritet, at Medicinrådet holder sine sagsbehandlingstider indenfor den aftalte maksimum tid.

Hun mener dog ikke, at problemet endnu er så stort, at det kræver politisk indgriben, men hun og Danske Regioner vil holde et vågent øje med sagsbehandlingstiderne, som det forventes, at Medicinrådet i fremtiden nedbringer.

Hun afviser i den forbindelse, at Medicinrådet skal tilføres flere ressourcer, da problemet med de meget lange sagsbehandlingstider i 2020 har været relateret til COVID-19.

»Jeg synes, at Medicinrådet gør det ok, men da rådet bliver ved med at gå lidt over tid, synes jeg, at vi skal fortsætte det her fokus på, hvordan kan man optimere. Også for at sende et signal om, at det er vigtigt, at tiderne bliver overholdt, da der står nogle patienter i den anden ende og venter,« siger hun.

Karin Friis Bach mener, at Medicinrådet er undskyldt i 2020 for i gennemsnit at have brugt mere end fem uger længere tid på at behandle lægemiddelfirmaernes ansøgninger end ellers aftalt med Danske Regioner.

»Det er selvfølgelig altid ærgerligt, når der går længere tid end det, vi havde sat mål om, men samtidig blev vi jo allerede tilbage i marts måned orienteret om, at Medicinrådet måtte lægge sine arbejdsgange lidt om, fordi man brugte de samme læger, som var nødvendige for kriseberedskabet på hospitalerne. De læger kunne ikke være to steder på en gang,« siger Karin Friis Bach.

Kassen er lukket

Henrik Gottlieb Hansen, socialdemokratisk medlem af Dansk Regioners sundhedsudvalg, er ikke nær så diplomatisk og forstående som Karin Friis Bach i forhold til sidste års sagsbehandlingstider på i gennemsnit 17 uger for 12-ugers-processerne.

»Det synes jeg er for lang tid af hensyn til patienterne. Medicinrådet har en vis størrelse, så det er et spørgsmål om, hvordan de afvikler deres aktivitet,« siger han.

Han afviser, at Medicinrådet skal have i saltvandsindsprøjtning i form af flere økonomiske midler.

»Jeg har svært ved at se, hvordan flere midler skulle løse problemet, og hvis det var det, de manglede, så må de jo henvende sig omkring det. Men det er jeg ikke bekendt med, at de har gjort,« lyder det fra socialdemokraten.

Så hvad er opfordringen til Medicinrådet?

»De må holde flere møder eller udvide længden af de møder, de har. Et kvartal til sagsbehandling er alligevel meget. Jeg vil prøve at tage det op lokalt i hospitalsudvalget i Region Midtjylland, og så vil jeg også bede om at få det på dagsordenen i sundhedsudvalget i Danske Regioner,« siger Henrik Gottlieb Hansen.

Et spørgsmål om liv eller død

Anne Ehrenreich, medlem af sundhedsudvalget i Danske Regioner for Venstre, foreslår, at man bør undersøge, om eksempelvis formandskabet, rådsmedlemmer eller fagpersoner skal købes fri for at kunne dedikere en større del af deres arbejdsliv til arbejdet i Medicinrådet.

»En del af dem, der sidder i Medicinrådet, har andre job, så spørgsmålet er, om man skal købe dem fri. Det bør også overvejes at kigge på, om medlemmerne af Medicinrådet har tid til opgaven, idet flere har vigtige og store opgaver at passe i andre sammenhænge,« siger hun.

Venstrekvinden fastslår, at det er afgørende, at Medicinrådet behandler industriens ansøgninger til tiden, da det kan være et spørgsmål om liv eller død for nogle patienter.

»Fem uger, som er den tid, Medicinrådet overskred sagsbehandlingstiden med i 2020, kan godt være afgørende for, om man dør af eller overlever visse sygdomme, så tid betyder noget, og derfor er det vigtigt, at man overholder tidsgrænserne,« siger hun.

Læs også:

Lif kritiserer Medicinrådets sagsbehandlingstider: De gør sig ikke umage 

Sundhedsøkonomer: Sådan får Medicinrådet styr på sagsbehandlingstiden

Medicinrådet gør status over 2020: Færre anbefalinger, men flere vejledninger

Skriv kommentar