Resultater fra FLOW-studiet viser en signifikant nyrebeskyttende effekt af semaglutid hos personer med type 2-diabetes og kronisk nyresygdom.

Semaglutid kapper en fjerdedel af risikoen for sygdomsprogression ved kronisk nyresygdom Novo Nordisk stoppede det såkaldte FLOW-studie før tid, fordi data fra studiet viste en signifikant nyrebeskyttende effekt af semaglutid hos personer med type 2-diabetes og kronisk nyresygdom. Det var tilbage i oktober, og nu fremlægger Novo Nordisk endelig studiets resultater.

Personer med type 2-diabetes og kronisk nyresygdom får reduceret deres risiko for sygdomsprogression i nyresygdom eller død på grund af nyresygdom eller hjertekarsygdom med omkring en fjerdedel, hvis de er i behandling med GLP-receptoragonist semaglutid, som Novo Nordisk står bag.

Det viser spritnye data fra det længe ventede FLOW-studie.

Studiet blev initieret tilbage i 2019, men blev stoppet før tid i oktober 2023, efter en uafhængig datamonitoreringskomité havde kigget på data og anbefalet at afslutte forsøget, fordi data allerede på det tidspunkt var overbevisende.

Siden oktober har læger verden over ventet spændt på, hvilken effektstørrelse semaglutid kan præstere hos denne gruppe patienter.

Det svar er kommet nu, og resultatet er en overbevisende reduktion i risikoen for progression i nyresygdom eller død på grund af nyresygdom eller hjertekarsygdom på 24 pct.

Ifølge udviklingschef i Novo Nordisk, Mads Holst Lange, er resultatet mere end tilfredsstillende.

»Vi er meget begejstrede for resultaterne fra FLOW-studiet, der viser, at semaglutid 1,0 mg reducerer risikoen for progression i nyresygdom. Omkring 40 pct. af personer med type 2-diabetes har kronisk nyresygdom, så de positive resultater fra FLOW viser potentialet i semaglutid i forhold til at blive den første GLP-1-behandlingsmulighed til personer med type 2-diabetes og kronisk nyresygdom,« siger han i en pressemeddelelse fra Novo Nordisk.

Novo Nordisk skriver i pressemeddelelsen, at den danske lægemiddelgigant forventer at indsende en ansøgning om en indikationsudvidelse for semaglutid i USA og EU i 2024. 

De detaljerede resultater fra FLOW vil blive præsenteret på en medicinsk kongres i løbet af 2024.

Patienter fra 28 lande med i undersøgelse

I studiet blev 3.533 personer med type 2-diabetes og kronisk nyresygdom inkluderet.

Det er rigtig godt, at vi nu har så mange muligheder for at behandle vores patienter

Peter Rossing, forskningsleder, Steno Diabetes Center Copenhagen

Forsøgspersonerne blev randomiseret til behandling med 1,0 mg semaglutid eller placebo i tillæg til standardbehandling.

Forsøget blev udført på 400 behandlingssteder i 28 lande.

Formålet med FLOW var at vise, at semaglutid kunne forsinke sygdomsprogressionen ved kronisk nyresygdom. Dette blev målt på fem forskellige måder:

  • Vedvarende reduktion i eGFR på mere end 50 pct.
  • Initiering af kronisk dialyse eller behov for nyretransplantation.
  • Død på grund af nyresygdom eller død på grund af kardiovaskulær sygdom.

Ydermere har forskerne bag FLOW-studiet undersøgt flere sekundære endepunkter, herunder årlig ændring i eGFR, ikke-fatale blodpropper i hjertet, ikke fatal stroke, kardiovaskulær død eller død af hvilken som helst årsag.

Novo Nordisk oplyser, at både kronisk nyresygdom og den kardiovaskulære komponent i det kombinerede endepunkt bidrager til risikoreduktionen.

Nye lægemidler forkæler læger og patienter

Ifølge forskningsleder på Steno Diabetes Center Copenhagen Peter Rossing er resultaterne fra FLOW-studiet en rigtig god nyhed for patienter med diabetes og kronisk nyresygdom.

Peter Rossing er med i styregruppen bag FLOW, og Novo Nordisk betaler Steno Diabetes Center Copenhagen for den rolle, som forskningslederen spiller i forskningen.

Peter Rossing fortæller, at vi efterhånden er blevet forvænt med, at studier med lægemidler til behandling af kronisk nyresygdom falder positivt ud, men at der også er et stort behov for nye behandlinger.

Foruden den gavnlige effekt af GLP-1-receptoragonister har tidligere studier vist god nyrebeskyttende effekt ved behandling af patienter med kronisk nyresygdom med eller uden diabetes med RAS-blokade, SGLT2-hæmmere og finerenone.

»Det er rigtig godt, at vi nu har så mange muligheder for at behandle vores patienter. Vi er blevet forkælet med en masse nye lægemidler, som på hver deres måde forbedrer udsigterne for vores patienter,« siger Peter Rossing.

Effekten kommer oveni effekt af anden behandling

Peter Rossing fortæller, at selvom man skal være varsom med at sammenligne studier, afslører et blik på de andre lægemidler alligevel, at SGLT2-hæmmere har vist nyrebeskyttende effekt i en størrelsesorden på 25 til 30 pct. Finerenon giver omkring 23 pct. beskyttelse.

»Når vi ser et tal som 24 pct., er det rigtig spændende, også fordi mange af de her patienter allerede er i behandling med en RAS-blokade eller en SGLT2-hæmmer. Effekten af semaglutid kommer oveni. For nogle år siden var vi jubelglade, hvis vi så en effekt på 16 pct., og nu er vi kommet meget højere op. Det er rigtig gode tider for vores patienter,« siger Peter Rossing.

Skriv kommentar