Lægeforeningen: Lad plejepersonale give håndkøbsmedicin

Lægeforeningen: Lad plejepersonale give håndkøbsmedicin Plejepersonale på landets plejecentre bør ikke være nødt til at kontakte lægen, før de giver en beboer en hovedpinepille eller et afføringsmiddel, siger Lægeforeningen. Dansk Sygeplejeråd ville ønske, at lægernes ambitioner rakte længere.

Beboere på plejehjem bør kunne tage en hovedpinepille og afføringsmedicin, uden at lægen skal spørges først.

Det mener i hvert fald Lægeforeningen, hvis næstformand Michael Dupont går i offensiven for at spare lægerne for besværet med at godkende plejepersonales forespørgsler om at give beboere håndkøbsmedicin ved f.eks. hovedpine.

»Vi foreslår, at man bløder op for den meget bureaukratiske procedure, der er nu,« siger Michael Dupont til fyens.dk med henvisning til reglerne for rammedelegation.

I juni udtalte Michael Dupont til Dagens Pharmas søstermedie Kommunal Sundhed, at »i realiteten betyder reglerne jo, at hjemmesygeplejen ikke kan give en patient et afføringsmiddel udenfor dagtid uden at kontakte lægevagten eller 1813. Hvis det blev efterlevet, er de ventetider vi ser nu i 1813 da ingenting – systemet ville bryde sammen.«

Hos Dansk Sygeplejeråd (DSR) erklærer formand Grete Christensen sig enig i ambitionen om, at lægerne ikke skal besværes med at godkende medicin, som plejehjemsbeboerne selv ville tage i skabet, hvis de boede hjemme.

Men DSR så gerne, at ambitionerne hos Lægeforeningen rakte længere. Lægerne ønsker nemlig kun at uddelegere håndkøbsmedicin – at ordinere eller justering receptpligtige præparater mener Lægeforeningen stadig er en opgave for læger.

»Hvis vi reelt skal flytte noget, skal vi i højere grad give plads til, at sygeplejerskerne selv ordinerer medicin på nogle områder. Det kunne være til lunge- og hjertepatienter eller patienter med sukkersyge eller KOL,« siger Grete Christensen, som uddyber, at sygeplejerskerne ikke skal sætte gang i ny behandling, men skal kunne justere medicinen løbende for patienter med kroniske lidelser.

Sundheds- og ældreministeriet har tidligere oplyst til Kommunal Sundhed, at reglerne for rammedelegation en af mange problemstillinger, som Udvalg for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen skal behandle:

»Udvalget vil kigge på rammerne for hjemmesygeplejens arbejde, herunder reglerne om delegation, og hvorvidt de er kommunikeret tydeligt nok ud – med henblik på at skabe mere fleksibilitet i dagligdagen,« oplyste ministeriet.

Skriv kommentar