En af de store nyheder fra ESC-kongressen 2020 i Amsterdam er, at SGLT2-hæmmere (selektive natrium-glukose-kotransporter-2) har gunstig effekt på et bredt spektrum af patienter med diagnoser indenfor feltet iskæmisk og hypertensiv kredsløbssygdom og hjertesvigt med nedsat EF (ejection fraction) både hos diabetiske og non-diabetiske patienter. Sådanne patienter henvises til kardiologer, endokrinologer, nefrologer, neurologer og geriatere alt efter dominerende symptomer, laboratoriesvar og anamnese. Det er subspecialer, som knopskød ud fra moderspecialet intern medicin, som derefter led en stille død. Nu mærker vi savnet af generalisten. Geriatrien...

Overlæge: Vi har lægemidlerne til behandling af hjertesvigt, men vi skal lære at bruge dem rigtigt Vi er i en guldalder for medicinsk behandling af hjertesvigt, hvor læger i dag kalder de nyeste former for lægemidler for ”de fantastiske fire”. Selvom lægemidlerne kan gøre en kæmpe forskel for patienter med hjertesvigt, bliver for få behandlet med den fulde dosis af kombinationen, siger overlæge Finn Gustafsson.
Skriv en kommentar
Skrøbelige patienter tilbydes for sjældent ny behandling med SGLT2-hæmmere og GLP-1-receptoragonister Selvom ældre og skrøbelige patienter kan have særlig god gavn af behandling med SGLT2-hæmmere og GLP-1-receptoragonister for type-2 diabetes, hjertekarsygdom og nyresygdom, bliver de alt for sjældent startet op i behandlingerne. Vi skal være bedre til at informere om, at lægemidlerne er sikre at bruge, siger professor og forskningschef i Hjerteforeningen Gunnar Gislason.
Skriv en kommentar
Hot Line-studier på ESC ramte ikke plet i forhold til forhåbningerne Nogle gange ender resultaterne fra store kliniske forsøg ikke med det, som forskerne bag dem havde håbet på. Sådan var det også på sidstedagen af den store kongres for European Society of Cardiology, hvor flere resultater ramte ved siden af, men hvor resultaterne alligevel kan bidrage til bedre behandling af patienter.
Skriv en kommentar
Tre studier og en millionbevilling skal gøre læger klogere på hjertepatienter Forskere og læger fra Herlev og Gentofte Hospital samt Københavns Universitet har modtaget 10 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden til at blive klogere på, om ny medicin eller tidlig diagnostik kan forbedre prognosen for hjertepatienter.
Skriv en kommentarNye guidelines skal hjælpe voksne med medfødte hjertefejl Voksne, der har medfødt hjertedefekt, oplever begrænsninger i jobmuligheder og det sociale liv. ESC udsender nye retningslinjer, der skal hjælpe denne gruppe til at leve så normalt som muligt.
Skriv en kommentar
Ida Sofie Jensen: I krisetider er der også altid muligheder – dem skal vi gribe nu 1. juli overtager Danmark formandskabet for EU, og i Lægemiddelindustriforeningen har vi tre ønsker til emner, som den danske regering skal komme i mål med, skriver Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lif.
Skriv en kommentar
Access og innovation er to sider af samme sag Det Europæiske Råds oplæg til forhandling af EU’s store lovgivningspakke om lægemidler kommer med håndfaste initiativer, der adresserer ulighed i adgang til medicin, samtidig med en lang række tiltag, der skal skabe bedre rammer for lægemiddel innovation i EU. De to ting går hånd i hånd, hvis der skal sikres fælles fodslag for de investeringer, der skal til for at gøre ‘EU stort (og sundt) igen’.
Skriv en kommentar
Markant ulighed i adgangen til anbefalet hjertesvigts-medicin Et dansk studie i Heart viser, at der mellem danskerne er store forskelle i adgangen til den anbefalede medicin for hjertesvigt, og problemet kan være endnu større i almen praksis. Hjertesvigt er en alvorlig sygdom, så når vi ser så store forskelle, bør det adresseres af sundhedsvæsenet, siger en af forskerne bag studiet Maria Klitgaard Christensen.
Skriv en kommentar
Lad os gå foran og udvikle noget til gavn for Europa Vi er ikke gode nok til at omsætte forskning i Europa, lyder det ofte. For der bliver ikke testet nok nye produkter, arbejdsgange eller organisationsformer, ligesom vi ikke bruger vores sundhedsdata- og viden konstruktivt til gavn for patienterne og folkesundheden. Opgaverne er mange, vi er langt fra i mål. Men nu har vi muligheden for at gøre noget nyt.
Skriv en kommentar
Topnyhed fra nyrekongres: Kombinationsbehandling med SGLT2-hæmmer og finerenon er bedre, end når de gives hver for sig I det første randomiserede forsøg af sin slags kan forskere i NEJM-studie vise, at kombinationen af behandling af patienter med type 2-diabetes og kronisk nyresygdom med en SGLT2-hæmmer og finerenon er bedre end de to behandlinger hver for sig. Det er vigtigt, at patienterne får den ekstra effekt, siger en af forskerne bag studiet, overlæge og professor Peter Rossing.
Skriv en kommentar
Debat: Europa kan vinde konkurrencen om fremtidens sundhedsinnovation med et styrket økosystem for life science Europas – og dermed Danmarks – konkurrenceevne er under pres. Også på lægemiddelområdet. Hvis vi vil sikre, at patienter fremover har adgang til innovative lægemidler, og at EU, med Danmark i front, fastholder styrken af lægemiddelindustrien, kræver det en samlet europæisk indsats. Netop nu har Danmark en enestående mulighed for at tage tøjlerne og sikre fremdriften af et mere konkurrencedygtigt Europa, skriver MSD Danmarks landechef Søren Granhøj Pedersen.
Skriv en kommentar