Behandling med langtidsvirkende muskarin antagonister (LAMA) er bedre end langtidsvirkende beta-2-atagonister (LABA) til at forebygge eksacerbationer hos KOL-patienter. Det fremgår af den nye, såkaldte GOLD-strategi for medicinsk behandling af patienter med kronisk obstruktiv lungesygdom. GOLD-guidelines anbefaler LAMA alene som førstevalg til nogle patienter, og ikke som tidligere et valg mellem LABA eller LAMA. De nye internationale guidelines lægger op til, at farmakologisk behandling af KOL nu i højere grad skræddersys til patientens behov, og baseres på den enkelte patients symptom-...

Inhalering af antibiotika skal mindske resistens og give bedre behandling af lungebetændelse Et nyt projekt skal undersøge effekterne af at give inhaleret antibiotika til indlagte patienter med lungebetændelse. Jens-Ulrik Stæhr Jensen, professor ved Herlev og Gentofte Hospital, håber, at det bl.a. kan give færre bivirkninger og lede til mindre antibiotikaresistens.
Skriv en kommentar
Ledende overlæge: Vi bør mere systematisk pode vores patienter for RSV og vaccinere dem med størst behov Vi kan i dag vaccinere for RSV, og derfor giver det også mening at pode for virusinfektionen, så vi kan finde ud af, om nogle patienter gentagne gange bliver indlagt med en infektion og derfor nok bør overveje at blive vaccineret, siger ledende overlæge i lungemedicin Anders Løkke.
Skriv en kommentarIRF anbefaler skift af KOL-inhalator Skift fra Spiriva til Braltus, begge med indholdsstoffet tiotropium, kan spare regionerne for medicinudgifter på 13,5 mio. kr., mener Indsatser for Rationel Farmakoterapi (IRF) i Sundhedsstyrelsen.
Skriv en kommentarDSAM har opdateret klinisk vejledning for KOL Ny klinisk vejledning for behandling af KOL i almen praksis adskiller sig i enkelte detaljer fra vejledning fra RADS.
Skriv en kommentar
Kunstig intelligens skal identificere patienter med lungekræft på Sygehus Lillebælt Læger fra Sygehus Lillebælt skal afprøve en Roche-distribueret kunstig intelligens-algoritme på patienter med KOL eller mistanke om KOL for at finde ud af, om patienterne også har lungekræft eller høj risiko for at udvikle lungekræft inden for 12 mdr. Tanken er den, at vi kan bruge algoritmen fremadrettet til at identificere en gruppe patienter med høj risiko for lungekræft, så vi selektivt kan screene dem, fortæller forsker.
Skriv en kommentar
Praksisændrende danske resultater på årets store lungekongres Flere danske forskere præsenterede data på den store scene på årets lungekongres for European Respiratory Society. Vi har samlet en håndfuld af de mest interessante danske nyheder.
Skriv en kommentar
Skandinavisk studie på ERS leder til praksisændring efter lungetransplantation Stort skandinavisk studie (ScanCLAD) viser, at behandling af patienter efter lungetransplantation med tacrolimus kommer med markant lavere risiko for udvikling af kronisk afstødning sammenlignet med behandling med ciclosporin. Studiets resultater har allerede inden offentliggørelsen ledt til praksisændring på hospitaler i hele Norden.
Skriv en kommentar
Kalciumkanalblokkere ser ud til at være sikre til KOL-patienter, og mulig fordel skal undersøges nærmere Nyt dansk studie viser, at kalciumkanalblokkere ikke øger risikoen for KOL-forværringer eller død hos patienter med KOL. Tværtimod ser behandling med kalciumkanalblokkere ud til at være forbundet med forbedret overlevelse blandt patienter med KOL sammenlignet med andre lægemidler til behandling af forhøjet blodtryk. Denne association skal undersøges nærmere, siger forsker.
Skriv en kommentar
Endelig et gennembrud med et biologisk lægemiddel til patienter med KOL Lægemiddelproducenter har flere gange uden held forsøgt at få et biologisk lægemiddel til at virke mod forværringer hos patienter med KOL. Det er nu lykkedes. Dansk overlæge kalder det et stort gennembrud, selv om behandlingen kun ser ud til at gavne få patienter.
Skriv en kommentar
KOL: Inhalatorer med binyrebarkhormon øger risiko for lungebetændelser Brugen af inhalationsbinyrebarkhormon blandt personer med KOL øger risikoen for at blive indlagt med lungebetændelse. Jo højere dosis binyrebarkhormon, desto større er risikoen, viser ny forskning. Har man behov for binyrebarkhormon for at holde KOL-forværringer stangen, bør man nøjes med den laveste dosis, siger overlæge.
Skriv en kommentar
Stadig markant forbrug af prednisolon i Danmark Selvom der er kommet mange alternativer til behandling af astma på markedet, indløser omkring hver tyvende dansker med astma stadig årligt recepter på orale steroider som prednisolon.
Skriv en kommentar