Lungesygdomme

Praksisændrende danske resultater på årets store lungekongres Flere danske forskere præsenterede data på den store scene på årets lungekongres for European Respiratory Society. Vi har samlet en håndfuld af de mest interessante danske nyheder.

Skandinavisk studie på ERS leder til praksisændring efter lungetransplantation Stort skandinavisk studie (ScanCLAD) viser, at behandling af patienter efter lungetransplantation med tacrolimus kommer med markant lavere risiko for udvikling af kronisk afstødning sammenlignet med behandling med ciclosporin. Studiets resultater har allerede inden offentliggørelsen ledt til praksisændring på hospitaler i hele Norden.

P-piller øger unge kvinders risiko for astma Unge kvinder, der opstarter brug af p-piller, har næsten dobbelt så høj risiko for inden for tre år at få stillet en diagnose med astma sammenlignet med unge kvinder, der ikke benytter præventionsmidlet. Der er behov for mere forskning i koblingen mellem hormoner og udvikling af astma, siger forsker.

Endelig et gennembrud med et biologisk lægemiddel til patienter med KOL Lægemiddelproducenter har flere gange uden held forsøgt at få et biologisk lægemiddel til at virke mod forværringer hos patienter med KOL. Det er nu lykkedes. Dansk overlæge kalder det et stort gennembrud, selv om behandlingen kun ser ud til at gavne få patienter.

KOL: Inhalatorer med binyrebarkhormon øger risiko for lungebetændelser Brugen af inhalationsbinyrebarkhormon blandt personer med KOL øger risikoen for at blive indlagt med lungebetændelse. Jo højere dosis binyrebarkhormon, desto større er risikoen, viser ny forskning. Har man behov for binyrebarkhormon for at holde KOL-forværringer stangen, bør man nøjes med den laveste dosis, siger overlæge.
Reduceret antifibrotisk behandling til IPF-patienter har ingen indflydelse på overlevelse Mange patienter med idiopatisk pulmonal fibrose (IPF) bliver på grund af bivirkninger behandlet med reduceret dosis antifibrotisk medicin. Det har dog ingen indflydelse på deres overlevelse, viser nyt dansk studie.

Mange liv kan være på spil: Danske forskere skal kortlægge eventuel mergevinst ved højdosis influenzavaccine Efter et lovende pilotstudie skal 200.000 danskere nu lægge skulder til verdens største influenzavaccineforsøg. Her vil forskere fra Herlev og Gentofte Hospital undersøge, om man kan redde liv og reducere forekomsten af indlæggelser i en influenzasæson ved at benytte højdosis influenzavacciner fremfor standarddosis.

Professor: Gode perspektiver i nyt antistof til astmapatienter uden solidt alternativ Overlæge og professor Charlotte Suppli Ulrik ser gode perspektiver i det svensk-britiske firma AstraZenecas antistofbehandling tezepelumab til patienter med såkaldt non T2-astma.
