En af de store nyheder fra ESC-kongressen 2020 i Amsterdam er, at SGLT2-hæmmere (selektive natrium-glukose-kotransporter-2) har gunstig effekt på et bredt spektrum af patienter med diagnoser indenfor feltet iskæmisk og hypertensiv kredsløbssygdom og hjertesvigt med nedsat EF (ejection fraction) både hos diabetiske og non-diabetiske patienter. Sådanne patienter henvises til kardiologer, endokrinologer, nefrologer, neurologer og geriatere alt efter dominerende symptomer, laboratoriesvar og anamnese. Det er subspecialer, som knopskød ud fra moderspecialet intern medicin, som derefter led en stille død. Nu mærker vi savnet af generalisten. Geriatrien...

Overlæge: Vi har lægemidlerne til behandling af hjertesvigt, men vi skal lære at bruge dem rigtigt Vi er i en guldalder for medicinsk behandling af hjertesvigt, hvor læger i dag kalder de nyeste former for lægemidler for ”de fantastiske fire”. Selvom lægemidlerne kan gøre en kæmpe forskel for patienter med hjertesvigt, bliver for få behandlet med den fulde dosis af kombinationen, siger overlæge Finn Gustafsson.
Skriv en kommentar
Skrøbelige patienter tilbydes for sjældent ny behandling med SGLT2-hæmmere og GLP-1-receptoragonister Selvom ældre og skrøbelige patienter kan have særlig god gavn af behandling med SGLT2-hæmmere og GLP-1-receptoragonister for type-2 diabetes, hjertekarsygdom og nyresygdom, bliver de alt for sjældent startet op i behandlingerne. Vi skal være bedre til at informere om, at lægemidlerne er sikre at bruge, siger professor og forskningschef i Hjerteforeningen Gunnar Gislason.
Skriv en kommentar
Hot Line-studier på ESC ramte ikke plet i forhold til forhåbningerne Nogle gange ender resultaterne fra store kliniske forsøg ikke med det, som forskerne bag dem havde håbet på. Sådan var det også på sidstedagen af den store kongres for European Society of Cardiology, hvor flere resultater ramte ved siden af, men hvor resultaterne alligevel kan bidrage til bedre behandling af patienter.
Skriv en kommentar
Tre studier og en millionbevilling skal gøre læger klogere på hjertepatienter Forskere og læger fra Herlev og Gentofte Hospital samt Københavns Universitet har modtaget 10 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden til at blive klogere på, om ny medicin eller tidlig diagnostik kan forbedre prognosen for hjertepatienter.
Skriv en kommentarNye guidelines skal hjælpe voksne med medfødte hjertefejl Voksne, der har medfødt hjertedefekt, oplever begrænsninger i jobmuligheder og det sociale liv. ESC udsender nye retningslinjer, der skal hjælpe denne gruppe til at leve så normalt som muligt.
Skriv en kommentar
Ida Sofie Jensen: Gamle kønsroller og fordomme præger os stadig Debatten om kvinders sundhed er oppe i tiden, og der er meget at tale om – men det gælder faktisk begge køns sundhed. For har vi i virkeligheden et sundhedssystem, der er indrettet til at klare kønsforskelle?, skriver Ida Sofie Jensen, direktør for Lif.
Skriv en kommentar
Er vi (ideologisk) klar til European Health Data Space? Måske er den største udfordring med EHDS ikke først og fremmest teknisk eller juridisk, men ideologisk. Data er en relativt ny størrelse i reguleringsmæssig sammenhæng, og samtidig har den geopolitiske situation med al ønskelig tydelighed vist os, at det ikke kun har økonomisk betydning, hvordan ejerskab og kontrol er organiseret i et samfund, skriver Jakob Wested, lektor i lægemiddellovgivning.
Skriv en kommentar
I almen praksis er behandlingen af kronisk nyresygdom god, men der er rum til forbedringer En stor gennemgang af behandlingen af kronisk nyresygdom i almen praksis peger på, hvor tingene går efter bogen, og hvor der er plads til forbedringer. Vi skal være bedre til at identificere den gruppe patienter, som kan have gavn af behandling med nogle af de nye lægemidler, siger professor og overlæge Henrik Birn.
Skriv en kommentar
Prodekan for innovation: Hvad vi taler om, når vi taler om translation DEBAT: Translation eller translationel forskning. Et nøglebegreb i life science-innovation, som ikke nødvendigvis bliver forstået ens på tværs af universiteter, sundhedsvæsen og industrien. Det kan potentielt få værdifulde løsninger til at gå tabt undervejs. Vi har brug for at have en fælles ramme, jo mere vi skal tale om innovation, skriver Trine Winterø, prodekan på Københavns Universitet.
Skriv en kommentar
EUs HTA-forordning: En ny æra for lægemiddelvurdering – men hvordan sikrer vi hurtig adgang i Danmark? EUs HTA-forordning har markant forandret udgangspunktet for vurdering af lægemidler i hele EU. Men hvis vi fortsat ønsker at sikre hurtig adgang til nye innovative lægemidler i Danmark, skal vi justere i Medicinrådets processer og starte tidligt, der hvor det er muligt, skriver Louise Broe, politisk chef for sygehusmedicin i Lif.
Skriv en kommentar
Debat: Samarbejde på tværs af sektorer skal sikre en ny gold standard for decentrale studier Der er et stort besparelsespotentiale for både forskere, sundhedsvæsen og lægemiddelindustrien, hvis vi kan hjælpe til at få gjort video-baseret rekruttering og samtykke muligt. Vi ser frem til at dele vores viden fra PhaseV-projektet og være med til at forbedre rammerne for decentrale kliniske studier, skriver Diana Arsovic fra Danish Life Science Cluster sammen med en række medforfattere, der en del af projektet.
Skriv en kommentar