Det samlede forbrug af antibiotika til mennesker var i 2011 på samme høje niveau som i 2010. Det viser den seneste opgørelse fra DANMAP. I 2011 lå det totale forbrug af antibiotika til mennesker på samme niveau som i 2010
I 2011 lå danskernes antibiotikaforbrug på 18,90 definerede døgndosis (DDD) pr. 1000 indbyggere pr. dag, og var dermed på niveau med rekordaåret 2010, da forbruget var 18,84 DDD pr. 1000 indbyggere pr. dag.
En mindre epidemi af kold lungebetændelse i vinteren 2010-2011 kan være en delvis forklaring på det fortsat høje antibiotikaforbrug, men myndigheder mangler viden om, hvilke typer infektioner de forskellige antibiotika bliver givet imod.
På de fleste recepter, som lægerne udskriver på antibiotika, står der kun ‘mod infektion’ eller ’mod betændelse’. For at få indsamlet mere viden om antibiotikaforbruget har de involverede parter vedtaget, at lægerne fra i år skal erstatte den slags brede såkaldte indikationskoder med mere detaljerede, som angiver, hvilken type infektion lægen giver antibiotika for.
»Det er et betydeligt fremskridt, at lægerne nu skal specificere, hvorfor de giver antibiotika. Fremover giver det os mulighed for at forstå, hvad der ligger til grund for de ændringer og stigninger, vi ser i antibiotikaforbruget i Danmark,« siger afsnitsleder Anette M. Hammerum i en pressemeddelelse fra Statens Serum Institut.
90 pct. af al antibiotika udskrives i Danmark især af praktiserende læger og praktiserende speciallæger i primærsektoren. Mens læger på hospitalerne har skåret en lille smule ned på brugen af antibiotika, så lå forbruget i primærsektor på højeste niveau siden 1995.
Samtidig udgjorde bredspektrede antibiotika 39 pct. af det samlede antibiotikaforbrug i primærsektoren i 2011, hvilket er en stigning på 78 pct. sammenlignet med 2002.