Smerteeksperter samles i modstand mod tilskudsreform

Et netværk af fremtrædende smerteeksperter går i tænkeboks. De vil have omstødt de ændringer i tilskud til smertestillende medicin, som Medicintilskudsnævnet har foreslået i en indstilling til Lægemiddelstyrelsen.

Derfor planlægger de et et stormøde med andre fagfolk, hvor de vil frembringe endnu tungere argumenter for at bevare de generelle tilskud til et fælles høringssvar, selvom de ikke rigtig tror på, at det vil have en effekt.

Smerteeksperterne er bekymrede for konsekvenserne, hvis Lægemiddelstyrelsen gør alvor af Medicintilskudsnævnets indstilling og fratager en række opioider – bl.a. det populære smertemiddel Oxycodon – generelt tilskud og lægger dem om til enkelttilskud. Konsekvenserne omfatter ifølge smertelægerne overflødigt bureaukrati, forlængede lidelser for smertepatienterne og deraf forlængede ventelister.

Lona Christrup, professor i klinisk farmaci på Københavns Universitet, har taget initiativ til mødet. Sammen med otte kolleger på smertebehandlerområdet sendte hun i september et brev til Lægemiddelstyrelsen, hvor hun gjorde opmærksom på konsekvenserne af en tilskudsomlægning. Efter at have skimmet Medicintilskudsnævnets endelige indstilling mener hun, at et stormøde er blevet nødvendigt.

»Man har ikke taget vores bidrag alvorligt. Min hurtige gennemlæsning viser, at der er mange faktuelle fejl i begrundelserne for nævnets indstilling. Men det kræver en væsentligt mere detaljeret gennemgang at sige mere om det. Jeg vil lave et stormøde, hvor alle smertefaglige interessenter i sagen kommer med argumenter og dokumentation. Så må vi samle og indsende det i et høringssvar og håbe på det bedste,« siger Lona Christrup.

De ni smerteeksperter, der var medunderskrivere af brevet fra september, inviterer hele deres respektive netværk indenfor smerteområdet med til mødet. De håber, at mødet vil udmønte sig i et stærkt, fælles høringssvar til Lægemiddelstyrelsen.

Lona Christrup er dog skeptisk over for effekten.

»Det er vist aldrig sket, at tilskudsnævnet er kommet med en ny indstilling efter høringsperioden. Men så har vi dog gjort noget,« siger hun.

På landets tværfaglige smertecentre skal lægerne ofte rotere patienterne fra et smertestillende middel til et andet for at finde frem til den optimale behandling. Med Medicintilskudsnævnets indstilling vil de ekstra enkelttilskudsansøgninger betyde ekstra administration og ventetid.

Derfor har overlæge Niels Henrik Jensen fra Tværfagligt Smertecenter på Herlev Hospital skrevet under på brevet sammen med de otte andre eksperter. Han ærgrer sig især over den ekstra tid, det vil tage at skrive, sende og få godkendt ansøgninger, som vil vokse i antal fremover.

»Det tager tid ud af en travl hverdag, hvor der er et års ventetid i forvejen. Og det er egentlig irrelevant i en afdeling som vores, hvor netop rotation mellem opioider er en spidskompetence baseret på videnskabeligt grundlag,« siger Niels Henrik Jensen.

Han har også sendt invitationen videre til sit netværk, men forventer ligesom Lona Christrup ikke en radikal ændring i forhold til Medicintilskudsnævnets indstilling.

»Vi har et naivt håb om, at de for en gangs skyld vil lytte. Men jeg har aldrig i min lange karriere set, at de giver efter for høringssvar. De tager det til efterretning, men beslutter så henover hovedet på os, også selvom vi argumenterer videnskabeligt,« siger han.

Lægemiddelstyrelsen har ikke ønsket kommentere på de konsekvenserne af eventuelle tilskudsændringer, som smertelægerne stiller dem op, fordi Medicintilskudsnævnets indstilling er sendt i høring.

Skriv kommentar