Foto: MSD Danmark

Mens vi venter på Kræftplan V: Kræftbehandling i verdensklasse kræver større politiske ambitioner  Uden politiske ambitioner på forebyggelses- og behandlingsområdet i den kommende Kræftplan V risikerer vi at sætte Danmarks enestående fremskridt på kræftområdet over styr. Derfor vil vi opfordre til at give visionære rammer for brug af nye innovative behandlinger en plads i Kræftplan V, skriver Tea Egeskov Thomsen, onkologichef i MSD Danmark. 

Flere og flere mennesker får kræft i Danmark. I dag er det cirka hver tredje dansker, der får en kræftdiagnose inden de fylder 75, men over de næste 20 år forventes en stigning i antallet af kræfttilfælde på ca. 23 pct. Der er altså i fremtiden i endnu højere grad brug for, at flere skal blive raske eller leve længere og bedre med deres sygdom.

Heldigvis har ambitiøse politikere kæmpet for at give danskerne god behandling, hvis de får kræft. Aldrig har så mange danske patienter overlevet deres sygdom takket være dygtige læger, patientrettigheder, nye behandlingsmuligheder og tidlig opsporing. Men sammenligner vi os med andre lande i EU og i Norden, står det klart, at det kunne være endnu bedre, og at vi risikerer at halte bagefter i fremtiden.

For eksempel dør 14 pct. flere af kræft i Danmark end EU-gennemsnittet, og i Norden er vi desværre det land med den højeste kræftdødelighed.

Danmark anbefaler færre lægemidler

Danmark er også det mest restriktive land i Norden, hvis man ser på adgangen til nye lægemidler. I perioden fra januar 2021 til august 2024 blev kun 51 nye, innovative lægemidler anbefalet af Medicinrådet i Danmark. Det er henholdsvis 6 og 8 færre lægemidler end i Norge og Sverige.

Ser vi på behandlinger, der forebygger tilbagefald af kræft, har danske patienter adgang til 63 pct. af lægemidlerne, hvorimod man i Norge og Sverige har adgang til henholdsvis 81 og 93 pct.

De mange afvisninger i Medicinrådet har affødt kritik fra både de lægefaglige miljøer og patientorganisationer i Danmark. Samtidig hører vi jævnligt mediehistorier om, at enkelte danskere er tvunget til at rejse til udlandet for at betale af egen lomme for behandling, som ikke er tilgængelig i Danmark.

Det er problematisk her og nu, og det rejser i særdeleshed spørgsmål om, hvordan kræftbehandlingen ser ud om 10, 20 og 30 år. Vil Danmark være tilbage på sporet som førende inden for behandling? Og kan danskerne regne med at få den bedste behandling i Danmark?

Spørger man danskerne, er kræft den sygdom, som politikerne bør prioritere højest. Og så meget som kræft fylder – og kommer til at fylde – i vores samfund, er der naturligt store forventninger til den kommende Kræftplan V.

Så meget desto mere bekymrende er det, hvis forebyggelse og behandling ikke får en fremtrædende plads i planen, som referaterne fra arbejdsgruppemøderne i Sundhedsstyrelsen desværre indikerer.

Danmark går glip af kliniske forsøg

Det vil være manglende rettidig omhu, hvis vi ikke sætter ambitiøse mål for både kræftforebyggelse og kræftbehandling i Danmark. For den enkelte og for samfundet vil det bedste naturligvis være helt at undgå sygdom, når det kan lade sig gøre.

Så også på forebyggelsesfronten skal vi være ambitiøse. Og det vil være oplagt at starte med at spejde mod Forebyggelsesalliancens (alliance med 25 danske virksomheder og organisationer, der arbejder for en national strategi for forebyggelse, red.) netop offentliggjorte konkrete forslag til at styrke forebyggelsen i Danmark – herunder eksempelvis tidlig opsporing, motion og vaccination.

Når vi i dag hører om patienter, der rejser ud af landet for at modtage kræftbehandling, fordi de ikke kan få adgang til den herhjemme, mener vi, at det er på tide at sadle om på behandlingsområdet.

Samtidig oplever vi som lægemiddelvirksomhed, at det bliver sværere og sværere at tiltrække store internationale forskningsprojekter til Danmark, fordi lægemidlerne ikke er i anvendelse som standardbehandling her.

Det går ud over den kliniske forskning i Danmark. Men det betyder også, at læger herhjemme ikke får erfaring med de nyeste teknologier, hvilket i sidste ende går ud over patienterne.

Ambitiøs på patienternes vegne

Med den nyligt præsenterede life science-strategi har en bred kreds af Folketingets partier allerede cementeret deres støtte til, at Danmark skal fremme adgangen til innovative lægemidler. Det er den helt rigtige kurs at udstikke, og det vil medføre bedre sundhed for borgere og fremtidssikre sundhedsvæsenet.

Og i sundhedsreformen fra november har man endelig taget hul på de grundlæggende politiske forandringer, som er nødvendige for at skabe et endnu bedre sundhedsvæsen for både patienter og medarbejdere.

Nu afventer vi i spænding det faglige oplæg og de kommende forhandlinger, som skal munde ud i Kræftplan V.

For patienterne og deres pårørendes skyld, håber vi, at ambitionsniveauet for både kræftforebyggelse og behandling bliver sat højt, så vi i fremtiden kan tilbyde danske kræftpatienter den bedst mulige behandling.

Skriv kommentar