Fra mandag 13. august vil depottabletter af betablokkeren Metoprolol GEA ikke længere have generelt tilskud, har Lægemiddelstyrelsen i dag besluttet. Årsagen er, at Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF) i Sundhedsstyrelsen sidste år gjorde opmærksom på, at der er stor forskel i prisen for depotformuleringer af metoprolol. Sundhedsstyrelsen skrev i september måned, at Metoprolol GEA, på daværende tidspunkt var op til 12 gange dyrere end billigste depotformulering af metoprolol, som indeholder metoprololsuccinat. En beregning viste dengang, at hvis forbruget af Metoprolol...

Lægemiddelstyrelsen vil styrke lægers indberetning af bivirkninger En ny kampagne fra Lægemiddelstyrelsen skal styrke kvaliteten af danske lægers indberetninger. En indberetning fra en dansk læge i marts fik afgørende betydning for Sundhedsstyrelsens pausering af AstraZeneca-vaccine.
Skriv en kommentarKritisk ph.d. ændrer ikke myndighedernes syn på HPV-vacciner Ny ph.d.-afhandling konkluderer, at HPV-vaccinen virker, men også øger risikoen for alvorlige nervesystemskadevirkninger. Der er dog tale om »tilfældige fund«, der ikke rokker ved myndighedernes tillid til vaccinerne, siger Lægemiddelstyrelsen.
Skriv en kommentarLæger udskriver unødigt dyre opioider En del patienter får ordineret unødigt dyre tramadoldepotpræparater, der ikke er tilskudsberettigede. Læger skal være mere opmærksomme, når de udskriver tramadol, mener Sundhedsstyrelsen.
Skriv en kommentarDanmarks forbrug af tramadol stiger – og er det højeste i Norden Forbruget af det svage opioid tramadol er højere i Danmark end i de øvrige nordiske lande – og er stigende. Årsagen er bl.a. at man hat gjort meget for at få læger til at ordinere alternativer til NSAID-midler – og at Danmark mangler retningslinjer på området.
Skriv en kommentar
Efter pres fra industrien: Regionerne måtte opgive sparekrav til forsøgsordning med fortrolige medicinpriser Efter markante indspark fra lægemiddelvirksomheder og patientforeninger er det ikke længere et krav, at ny forsøgsordning med fortrolige medicinpriser skal føre til besparelser på tilskudsmedicin, som regionerne ellers ønskede. Lif og Danske Patienter roser høringsprocessen.
Skriv en kommentar
Apotekerforeningen: Indførelse af generisk ordination vil gavne patienter, læger og apoteker På baggrund af en nyere analyse vil Lægemiddelstyrelsen ikke entydigt anbefale eller fraråde indførsel af generisk ordination i Danmark. Apotekerforeningen er mere positiv, og ser flere fordele end ulemper. Samtidig opfordrer foreningen til at stole på apotekernes faglighed.
Skriv en kommentar
Nyt håb til kronikere: Forsøgsordning skal flytte dyre behandlinger fra sygehuse til speciallægepraksisser 1. juli træder en treårig forsøgsordning i kraft, der giver regionerne mulighed for at forhandle fortrolige rabatter på tilskudsmedicin og samtidig flytte behandlingen væk fra sygehusene. Ordningen skal slå tre fluer med ét smæk og give flere patienter med kroniske sygdomme hurtigere adgang til innovativ og dyr medicin med offentligt tilskud, samtidig med at industrien øger sin omsætning, mens regionerne sparer penge.
Skriv en kommentar
Ny rapport om kønsrepræsentation i klinisk forskning af lægemidler: Der er udfordringer, men generelt en god balance Der er generelt en balanceret repræsentation af kvinder og mænd i klinisk forskning, lyder det fra lektor Jakob Wested, som har været med til at udarbejde en ny rapport om området. På nogle sygdomsområder er der dog en underrepræsentation.
Skriv en kommentar
Medicinrådet skal nu vejlede praktiserende læger om tilskudsmedicin: Viden skal være let tilgængelig Rådgivning af alment praktiserende læger er fra årsskiftet overgået fra Sundhedsstyrelsen til Medicinrådet. Det skal sikre ensartet brug af medicin på tværs af landet og samtidig skabe mere sammenhæng i sundhedsvæsenet på tværs af sektorerne.
Skriv en kommentar
Færre søger råd om eksperimentel behandling: »Kræftbehandlingerne er blevet meget bedre« Det skyldes formentlig bedre behandlinger, siger enhedschef Claus Malta Nielsen om få sager for Sundhedsstyrelsens rådgivende panel for eksperimentel behandling. Ordningen har også været med til at sætte skub i en vigtig udvikling på området, lyder det fra cheflæge Ulrik Lassen.
Skriv en kommentar
Formand om stop af kliniske forsøg: »Patienterne vinder kun ved, at vi undersøger, hvilken medicin der er bedst at bruge« Det ærgrer Sanne Møller Thysen, formand for Lægeforeningens Forskningsudvalg, at det ikke længere er muligt at bruge registerdata til kliniske forsøg af godkendt medicin. Hos Lægemiddelstyrelsen er de blevet kontaktet af frustrerede forskere, som har projekter, der er sat i stå.
Skriv en kommentar