Årets store kongres for European Alliance of Associations for Rheumatology (EULAR) blev i sidste uge afholdt i Bella Center i København for flere tusinde forskere og læger fra hele verden. Et tredje studie af den spanske læge Carlos Valera Ribera viste, at personer med reumatologiske sygdomme også har forringet sexliv De mange kongresdeltagere var strømmet til København for at blive opdateret på deres felt gennem både store forskningsnyheder og mere nicheprægede opdagelser. Der blev også delt priser ud, og her...

Forskningschef: EMA-granskning risikerer at ødelægge dansk gigt-behandling Den erfarne reumatolog Lars Erik Kristensen frygter, at EMA på baggrund af internationale opfølgningsstudier, der ikke afspejler dansk klinisk praksis, indskrænker brugen af JAK-hæmmere hos en udsat patientgruppe.
Skriv en kommentarGod effekt af COVID-19-vacciner til personer med multipel sklerose Personer med multipel sklerose bør stadig lade sig vaccinere mod COVID-19. Det er meldingen på ECTRIMS fra flere producenter af lægemidler mod multipel sklerose samt uafhængige forskere.
Skriv en kommentar
Sikkert at skifte til biosimilært gigtmiddel Patienter kan uden problemer skifte fra Remicade til den biosimilære variant Remsima, viser studie. »Vigtigt ikke hovedløst at generalisere til andre biologiske lægemidler,« advarer professor
Skriv en kommentar
Studie viser forskelle mellem mænd og kvinders accept af gigt: Kan bruges til at finde patienter med særlige behov Dansk forskning belyser, hvordan mænd og kvinder på forskellig vis accepterer, at de har gigt, og hvordan de forskelligt håndterer sygdommen. Vi kan bruge resultaterne til at identificere patienter med ekstra behov for støtte, siger forsker.
Skriv en kommentar
Gigtmedicin hjælper ikke lige hurtigt i alle led ved psoriasisgigt Et stort internationalt studie viser, at TNF-hæmmere til behandling af psoriasisgigt har hurtigst effekt i nogle led, mens det tager meget længere tid, før hævelsen i andre led falder, og før leddene ikke længere er ømme. Led er ikke bare led, og der kan være noget at hente medicinsk ved at forstå disse forskelle, siger overlæge og professor Merete Hetland.
Skriv en kommentar
Dansk EMA-chef: »Det er fødselsdagen, man ikke har lyst til at fejre« COVID-19 blev ikke så stor en dræber som frygtet, og vaccinerne blev en succes. EU-landene blev klogere på krisehåndtering, og landene er nu langt bedre forberedt på næste pandemi, siger Steffen Thirstrup, chief medical officer i det europæiske lægemiddelagentur EMA.
Skriv en kommentar
Forskere efter nyhed på EULAR: Vi bliver arbejdsløse Overlæge og klinisk professor Lene Dreyer fortæller, at der på den årlige kongres for European Alliance of Associations for Rheumatology blev præsenteret resultater med en ny CAR T-celleterapi til patienter med systemisk lupus erythematosus, og at resultaterne var helt ekstremt overbevisende.
Skriv en kommentar
Overblik: Her er de danske tophistorier på årets EULAR Leddegigt, immundæmpende behandling og træning til patienter med myositis var blandt de danske forskningsbidrag til årets store kongres for European Alliance of Associations for Rheumatology.
Skriv en kommentar
AI-værktøj forudsiger virusmutationer, før de opstår Et nyt AI-værktøj, som er trænet på tidlig COVID-19-data, kan forudsige virusmutationer. Det kan potentielt bruges til at udvikle bedre vacciner og hjælpe med at forberede et virusberedskab ved kommende pandemier, lyder det fra DTU-forsker.
Skriv en kommentar
Lancet-studie kortlægger langvarige symptomer på coronavirus i Norden Et nyt studie publiceret i The Lancet kortlægger langvarige symptomer efter COVID-19 i Danmark, Sverige, Norge og Island. Jo længere man har været sengeliggende, jo højere risiko er der for, at man har fået langvarige symptomer, viser studiet.
Skriv en kommentar
Moderna er kommet et skridt nærmere en kombinationsvaccine mod influenza og COVID-19 Resultater fra et klinisk forsøg med en mRNA-vaccine mod både influenza og COVID19 viser, at vaccinen beskytter mod begge virusinfektioner. Det er godt at få afklaret, at vaccinering mod de to virus samtidig ikke mindsker den beskyttende effekt på den ene eller den anden, siger vaccineforsker, professor og overlæge Lars Jørgen Østergaard.
Skriv en kommentar