For første gang nogensinde har det europæiske lægemiddelagentur, EMA, godkendt en cellebaseret fire-valent influenzavaccine. Det skriver medicinalvirksomheden Seqirus, der står bag vaccinen, i en pressemeddelelse. »Som en virksomhed, der går forrest inden for influenzabeskyttelse, er vi glade for at gøre vores cellebaserede teknologi tilgængelig i Europa for at hjælpe med at reducere dødsfald og alvorlig sygdom forårsaget af influenza,« siger Gordon Naylor, administrerende direktør for Seqirus, i pressemeddelelsen. Konkret har EMA udstedt en markedsføringstilladelse til Seqirus’ nye cellebaserede sæsoninfluenzavaccine Flucelvax...

Dansk EMA-chef: »Det er fødselsdagen, man ikke har lyst til at fejre« COVID-19 blev ikke så stor en dræber som frygtet, og vaccinerne blev en succes. EU-landene blev klogere på krisehåndtering, og landene er nu langt bedre forberedt på næste pandemi, siger Steffen Thirstrup, chief medical officer i det europæiske lægemiddelagentur EMA.
Skriv en kommentar
Fra influenzavaccine til psoriasis: Her er oktobernyt fra CHMP Ekspertkomitéen CHMP anbefaler, at ti nye lægemidler bliver godkendt, samt at indikationerne til seks godkendte lægemidler bliver udvidet.
Skriv en kommentar
Overlæge overrasket over afvisning fra CHMP: »Jeg håber, at de ombestemmer sig« Det ærgrer Kristian Steen Frederiksen, overlæge hos Rigshospitalet, at et nyt lægemiddel til at behandle Alzheimers ikke har fået en anbefaling fra komitéen CHMP, der hører under Det Europæiske Lægemiddelagentur.
Skriv en kommentar
Ledende overlæge: Vi bør mere systematisk pode vores patienter for RSV og vaccinere dem med størst behov Vi kan i dag vaccinere for RSV, og derfor giver det også mening at pode for virusinfektionen, så vi kan finde ud af, om nogle patienter gentagne gange bliver indlagt med en infektion og derfor nok bør overveje at blive vaccineret, siger ledende overlæge i lungemedicin Anders Løkke.
Skriv en kommentar
Medicinrådet holder øje med nyt sikkerhedsfokus på CAR-T I USA og EU er der kommet fokus på bivirkningerne ved CAR-T-behandlinger. På Rigshospitalet, i Medicinrådet og Lægemiddelstyrelsen holder de øje med udviklingen. Overlæge Marianne Ifversen påpeger, at bivirkningerne er en velkendt risiko.
Skriv en kommentar
Ny tabletbehandling til kvinder med endometriose Det europæiske lægemiddelagentur EMA har godkendt en ny tabletbehandling til kvinder med endometriose. Det kan hjælpe en gruppe kvinder, som ikke har gavn af de nuværende behandlinger i første linje, siger overlæge.
Skriv en kommentar
Lars Bo Nielsen: »Det giver et stort ansvar, at vi har monopol« Som direktør i Lægemiddelstyrelsen har Lars Bo Nielsen altid en plads ved bordet og stor indflydelse på beslutninger, som ikke kun påvirker borgere i Danmark, men i hele EU. Med det ansvar følger ydmyghed, og Lars Bo Nielsen føler sig ‘fantastisk privilegeret’ over at have fået lov til at fylde rollen som direktør.
Skriv en kommentar
Stort danskledet studie på ASCO: Voldsom forbedring i behandling af livmoderkræft Tillæg af dostarlimab til standardbehandling ved livmoderkræft giver markant forbedret progressionsfri overlevelse og overlevelse. Specielt patienter med højt udtryk af dMMR ser ud til at have gavn af behandlingen. Dette bliver den nye standard inden for kort tid, siger den danske overlæge og ledende forsker bag studiet, der er præsenteret på ASCO.
Skriv en kommentar
EMA bløder op i forhold til JAK-hæmmere Reumatolog og forskningschef Lars Erik Kristensen er lettet over EMA’s nye anbefaling for brugen af JAK-hæmmere, da den giver rum til, at klinikerne kan træffe egne beslutninger samtidig med, at den tager højde for de velkendte bivirkninger.
Skriv en kommentar
Dansker i front for EMA-styregruppe: Vil forkorte europæisk sagsbehandlingstid Ved hjælp af en systematisk brug af big data vil enhedschef i Lægemiddelstyrelsen Jesper Kjær, der også er formand for EMA’s big data-styregruppe, sikre, at effektiv og sikker medicin kommer hurtigere ud til europæerne.
Skriv en kommentar
Medicinrådet siger nej til ekstremt dyre behandlinger I forrige uge besluttede Medicinrådet ikke at anbefale to behandlinger, som begge kommer med et prisskilt på mere end 50 mio. kr. pr. patient i løbet af en livstid. Priserne er urimeligt høje, siger Medicinrådets formand.
Skriv en kommentar