Mere end 90 pct. af babyer, der fødes med en hjertedefekt, overlever i dag ind i voksenalderen. Derfor lever der i dag flere voksne end børn med en medfødt hjertefejl. Disse voksne lever med en kronisk og livslang tilstand, og derfor har European Society of Cardiology (ESC) udstukket nogle nye guidelines, så folk med medfødte hjertefejl kan have så normalt et liv som muligt. Guidelines er netop offentliggjort i European Heart Journal og på ESC’s hjemmeside. Medfødte hjertefejl dækker over...

Hot Line-studier på ESC ramte ikke plet i forhold til forhåbningerne Nogle gange ender resultaterne fra store kliniske forsøg ikke med det, som forskerne bag dem havde håbet på. Sådan var det også på sidstedagen af den store kongres for European Society of Cardiology, hvor flere resultater ramte ved siden af, men hvor resultaterne alligevel kan bidrage til bedre behandling af patienter.
Skriv en kommentarKunstig intelligens kan hjælpe med at navigere i behandlingsmuligheder DEBAT: Nye resultater for den gunstige effekt af SGLT2-hæmmere ved hjertesvigt understreger kompleksiteten i moderne behandling og behovet for at bruge kunstig intelligens.
Skriv en kommentar
Fagudvalg skal vurdere ny behandling til patienter med uhelbredelig hjerte-lunge sygdom Et nyligt nedsat fagudvalg under Medicinrådet skal vurdere et nyt lægemiddel til behandling af den kroniske og uhelbredelige sygdom PAH. Stor interesse for behandlingen, der repræsenterer nyt behandlingsprincip, siger overlæge.
Skriv en kommentar
Interessant dansk forskning præsenteret på verdens største hjertekongres Den årlige kongres for American Heart Association bød på flere interessante danske forskningsnyheder. Blandt andet viste den danske forskning, at ældre patienter med kredsløbschok formentlig ikke har gavn af en hjertepumpe, og at iltmætningen ikke har nogen betydning for udfaldet for patienter i en hjertelungemaskine.
Skriv en kommentar
Overlæge om amerikansk hjertekongres: Danske studier var gode Overlæge og professor Jacob E. Møller er netop vendt hjem fra årets kongres for American Heart Association, og selvom han lagde mærke til flere interessante studier, så han ikke meget, som kommer til at ændre noget for patienter lige her og nu. Et dansk studie imponerede ham til gengæld meget.
Skriv en kommentar
Usædvanlig sag om interessekonflikt: Tidligere ESC-præsident modtog flere hundrede millioner kroner TV2-dokumentar afslører, at den tidligere præsident for de europæiske kardiologer, Kim Fox, modtog flere hundrede millioner kroner fra medicinalindustrien for at undersøge effekten af et hjertelægemiddel, som han senere anbefalede i de kliniske retningslinjer. Beløbets størrelse gør sagen usædvanlig, men vi har generelt et stort problem med interessekonflikter inden for de medicinske specialer, siger forsker.
Skriv en kommentar
Vaccine-eksperter står bag ny bog: »Vacciner er noget af det mest banebrydende, som er opnået i medicinens historie« En ny bog om vacciner, som de to læger Anders Fomsgaard og Lars Peter Nielsen står bag, kommer omkring alt fra tuberkulose til mRNA. Forfatterne vil oplyse om de vacciner, der bliver givet igennem livet, og håber, at bogen kan sætte en streg under, at ‘vacciner er en god ting’.
Skriv en kommentar
Kardiolog ærgrer sig over, at Medicinrådet dumper lovende ny hjertemedicin I foråret afviste Medicinrådet at anbefale hjertemedicinen mavacamten til patienter med obstruktiv hypertrofisk kardiomyopati. Det ærgrer overlæge Morten Steen Kvistholm Jensen, AUH, fordi der ikke findes andre medicinske behandlinger til patienter med symptomer trods betablokker og calciumkanalblokkere.
Skriv en kommentar
Overlæge: Vi har lægemidlerne til behandling af hjertesvigt, men vi skal lære at bruge dem rigtigt Vi er i en guldalder for medicinsk behandling af hjertesvigt, hvor læger i dag kalder de nyeste former for lægemidler for ”de fantastiske fire”. Selvom lægemidlerne kan gøre en kæmpe forskel for patienter med hjertesvigt, bliver for få behandlet med den fulde dosis af kombinationen, siger overlæge Finn Gustafsson.
Skriv en kommentar
European Health Data Space: Hvordan sikres IP og forretningshemmeligheder? EU-Kommissionen har været fokuseret på at skabe et økosystem for deling af sekundær sundhedsdata, men har dog ikke har haft et tilstrækkeligt øje på den risiko, som dataindehaveren løber.
Skriv en kommentar
AI-værktøj forudsiger virusmutationer, før de opstår Et nyt AI-værktøj, som er trænet på tidlig COVID-19-data, kan forudsige virusmutationer. Det kan potentielt bruges til at udvikle bedre vacciner og hjælpe med at forberede et virusberedskab ved kommende pandemier, lyder det fra DTU-forsker.
Skriv en kommentar