Patienter med lungesygdommen idiopatisk pulmonal fibrose (IPF) bliver typisk behandlet med antifibrotisk medicin med stofferne nintedanib eller pirfenidon. En stor andel af patienter oplever dog generende bivirkninger, som giver anledning til, at deres læge sætter dosis ned eller sætter behandlingen på pause. Vi finder ingen signifikant forskel mellem den fulde dosis og den reducerede dosis, som begge synes overlegne i forhold til ingen antifibrotisk behandling Simon Porse, medicinstuderende, Københavns Universitet Nu viser et nyt dansk studie offentliggjort i Respiratory Medicine,...

Inhalering af antibiotika skal mindske resistens og give bedre behandling af lungebetændelse Et nyt projekt skal undersøge effekterne af at give inhaleret antibiotika til indlagte patienter med lungebetændelse. Jens-Ulrik Stæhr Jensen, professor ved Herlev og Gentofte Hospital, håber, at det bl.a. kan give færre bivirkninger og lede til mindre antibiotikaresistens.
Skriv en kommentar
Endelig et gennembrud med et biologisk lægemiddel til patienter med KOL Lægemiddelproducenter har flere gange uden held forsøgt at få et biologisk lægemiddel til at virke mod forværringer hos patienter med KOL. Det er nu lykkedes. Dansk overlæge kalder det et stort gennembrud, selv om behandlingen kun ser ud til at gavne få patienter.
Skriv en kommentar
KOL: Inhalatorer med binyrebarkhormon øger risiko for lungebetændelser Brugen af inhalationsbinyrebarkhormon blandt personer med KOL øger risikoen for at blive indlagt med lungebetændelse. Jo højere dosis binyrebarkhormon, desto større er risikoen, viser ny forskning. Har man behov for binyrebarkhormon for at holde KOL-forværringer stangen, bør man nøjes med den laveste dosis, siger overlæge.
Skriv en kommentar
Mange liv kan være på spil: Danske forskere skal kortlægge eventuel mergevinst ved højdosis influenzavaccine Efter et lovende pilotstudie skal 200.000 danskere nu lægge skulder til verdens største influenzavaccineforsøg. Her vil forskere fra Herlev og Gentofte Hospital undersøge, om man kan redde liv og reducere forekomsten af indlæggelser i en influenzasæson ved at benytte højdosis influenzavacciner fremfor standarddosis.
Skriv en kommentar
Overlæge: Stadig behov for nye COVID-19-behandlinger til patienter med lungesygdom Overlæge Jens-Ulrik Stæhr Jensen mener, at selvom de fleste med KOL og lungefibrose er blevet vaccineret, er der fortsat behov for nye behandlinger til dem, som alligevel rammes af COVID-19.
Skriv en kommentar
Binyrebarkhormon øger risikoen for lungeinfektioner Ny dansk forskning viser, at jo mere binyrebarkhormon patienter med svær KOL behandles med, desto større er deres risiko for at blive ramt af en kronisk lungeinfektion. Vi skal have forbruget af binyrebarkhormon ned, siger overlæge og forsker.
Skriv en kommentar
Nye retningslinjer for voksne indlagt med lungebetændelse: Bedre diagnostik og binyrebarkhormon i fokus Der er kommet nye retningslinjer for tilgangen til voksne patienter indlagt med lungebetændelse. Retningslinjerne er resultatet af et samarbejde mellem tre medicinske selskaber, og det kan ses i udformningen. Blandt andet bliver der nu stillet større krav til mere præcis diagnose og brug af antibiotika ligesom binyrebarkhormon indtager en mere fremtrædende rolle i behandlingen.
Skriv en kommentar
Danmark halter ikke så meget bagefter på lungekræftområdet som frygtet Danmark har altid haltet efter Norge, når det kommer til overlevelsen ved lungekræft, men forskellen er ikke så stor, som tidligere antaget, viser ny forskning. Forskningen viser også, hvorfor der er forskel i overlevelsen, og hvad vi i Danmark måske kan gøre bedre.
Skriv en kommentar
Nu begynder sidste fase af verdens største kliniske forsøg Arbejdet med at vaccinere deltagere til sidste fase af Danflu-forsøget er i gang. Det går ‘fantastisk’, lyder det fra professor Tor Biering-Sørensen, som fortæller, at studiet kan fortsætte trods Datatilsynets udmelding i foråret, der satte en stopper for andre registerstudier.
Skriv en kommentar
Toppen af poppen på ESMO: Immunterapi kan kurere flere former for kræft På den årlige kongres for European Society of Medicinal Oncology pegede flere studier på, at immunterapi kan kurere patienter med flere forskellige former for kræft.
Skriv en kommentar
Overlæge om intet tilskud til effektivt rygestopmiddel: »En falliterklæring« Lægemiddelstyrelsen har afvist at give Decigatan til at understøtte rygestop generelt tilskud. Det ærgrer overlæge Anders Løkke fra Lungemedicin ved Vejle Sygehus, men han er ikke overrasket. Det kan ellers redde liv og blive billigere på den lange bane, siger han.
Skriv en kommentar