Langvarigt brug af lægemidler, der hæmmer det kolinerge signalsystem, øger efter alt at dømme risikoen for demens som f.eks. Alzheimers sygdom og kognitiv svækkelse senere i livet. Det samme gør brugen af lægemidler som f.eks. tolterodin, oxybutynin og solifenacin, der er ordineret mod sygdomme i blæren samt midler som f.eks. procyclidin mod Parkinsons. Det konkluderer et britisk forskerhold bag et nyt britisk studie, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift British Medical Journal (BMJ). Andre studier har tidligere indikeret, at...

Overlæge efter kovending fra EMA-komité: »Det er en milepæl« EMA-komité anbefaler nu en ny behandling til Alzheimers efter først at have afvist at give grønt lys til lægemidlet. Det er et gigantisk skridt fremad, lyder det fra Kristian Steen Frederiksen, overlæge på Rigshospitalet.
Skriv en kommentar
Overlæge overrasket over afvisning fra CHMP: »Jeg håber, at de ombestemmer sig« Det ærgrer Kristian Steen Frederiksen, overlæge hos Rigshospitalet, at et nyt lægemiddel til at behandle Alzheimers ikke har fået en anbefaling fra komitéen CHMP, der hører under Det Europæiske Lægemiddelagentur.
Skriv en kommentar
Status på Alzheimers: 40 pct. af de nye lægemiddelhåb er udviklet mod andre sygdomme Verdens lægemiddelgiganter forsøger stadig at knække koden til at få skovlen under Alzheimers. 28 lægemidler er i fase 3, og 2 af fase 3-forsøgene bliver udført i Danmark. 40 pct. af alle lægemiddelkandidater er oprindeligt designet til at ramme helt andre sygdomme.
Skriv en kommentar
Godkendelse af alzheimersmiddel og RSV-vaccine kan føre til millardforretninger Senior aktieanalytiker Søren Løntoft Hansen er i denne uges Dagens Pharma på jagt i de danske lægemiddelproducenters pipelines. I sidste og tredje artikel af føljetonen kommer han i dag med sit bud på tre potentielle milliardforretninger, hvis lægemidlerne går igennem senstadieforsøg.
Skriv en kommentar
Efter pres fra industrien: Regionerne måtte opgive sparekrav til forsøgsordning med fortrolige medicinpriser Efter markante indspark fra lægemiddelvirksomheder og patientforeninger er det ikke længere et krav, at ny forsøgsordning med fortrolige medicinpriser skal føre til besparelser på tilskudsmedicin, som regionerne ellers ønskede. Lif og Danske Patienter roser høringsprocessen.
Skriv en kommentar
Apotekerforeningen: Indførelse af generisk ordination vil gavne patienter, læger og apoteker På baggrund af en nyere analyse vil Lægemiddelstyrelsen ikke entydigt anbefale eller fraråde indførsel af generisk ordination i Danmark. Apotekerforeningen er mere positiv, og ser flere fordele end ulemper. Samtidig opfordrer foreningen til at stole på apotekernes faglighed.
Skriv en kommentar
Nyt håb til kronikere: Forsøgsordning skal flytte dyre behandlinger fra sygehuse til speciallægepraksisser 1. juli træder en treårig forsøgsordning i kraft, der giver regionerne mulighed for at forhandle fortrolige rabatter på tilskudsmedicin og samtidig flytte behandlingen væk fra sygehusene. Ordningen skal slå tre fluer med ét smæk og give flere patienter med kroniske sygdomme hurtigere adgang til innovativ og dyr medicin med offentligt tilskud, samtidig med at industrien øger sin omsætning, mens regionerne sparer penge.
Skriv en kommentar
I almen praksis er behandlingen af kronisk nyresygdom god, men der er rum til forbedringer En stor gennemgang af behandlingen af kronisk nyresygdom i almen praksis peger på, hvor tingene går efter bogen, og hvor der er plads til forbedringer. Vi skal være bedre til at identificere den gruppe patienter, som kan have gavn af behandling med nogle af de nye lægemidler, siger professor og overlæge Henrik Birn.
Skriv en kommentar
Amgros-direktør: Nordiske landes fælles medicinindkøb danner skole Amgros og Nordisk Lægemiddelforum har udviklet en model for tværnationale udbud og indkøb af lægemidler, som måske kan finde vej til andre EU-lande.
Skriv en kommentar
Nyt medlem af Medicinrådet: Dyr sygehusmedicin vil fylde mere i almen praksis I fremtiden vil mere af den dyre sygehusmedicin blive udskrevet i almen praksis. Derfor giver det god mening, at almen praksis nu har fået en plads ved bordet i Medicinrådet. Det mener 48-årige Maria Krüger, praktiserende læge og nyt medlem af Medicinrådet.
Skriv en kommentar
Overlæge: Vi skal være mere ambitiøse på vores migrænepatienters vegne International Headache Society er kommet med en udtalelse om en ny måde at anskue behandlingseffekt hos patienter med migræne rettet både mod klinikere og beslutningstagere. Med udviklingen af nye og effektive præventive behandlinger kan vi godt tillade os at være mere ambitiøse på vores patienters vegne, siger professor og overlæge, Messoud Ashina.
Skriv en kommentar