Udviklingen i behandlinger til personer med type 2-diabetes har været i rivende udvikling. Derfor er Medicinrådet kommet med en ny behandlingsvejledning vedrørende antidiabetika til personer med sygdommen. Førstevalget er stadig metformin, men efter metformin er der kommet flere forskellige behandlinger på markedet, herunder GLP1-receptoragonister, SGLT2-hæmmere, DDP4-hæmmere, SU-stoffer og insuliner. I den nye behandlingsvejledning tager Medicinrådet blandt andet stilling til, hvornår højrisikopatienter skal behandles med de forskellige midler, og hvilket lægemiddel der er at foretrække som andet valg ved svær overvægt....

Novo skruer op for retorikken i nyt brev til Medicinrådet Medicinrådet undlod at rense netværksmetaanalyse for ikke-markedsførte og inferiøre GLP-1-analoger på grund af praktik og tidsmangel. Novo Nordisk mener, at det har haft en afgørende betydning for, at GLP-1-analoger lander nederst i lægemiddelrekommandationen for raske type 2-diabetespatienter.
Skriv en kommentar
Kardiolog ærgrer sig over, at Medicinrådet dumper lovende ny hjertemedicin I foråret afviste Medicinrådet at anbefale hjertemedicinen mavacamten til patienter med obstruktiv hypertrofisk kardiomyopati. Det ærgrer overlæge Morten Steen Kvistholm Jensen, AUH, fordi der ikke findes andre medicinske behandlinger til patienter med symptomer trods betablokker og calciumkanalblokkere.
Skriv en kommentar
Skrøbelige patienter tilbydes for sjældent ny behandling med SGLT2-hæmmere og GLP-1-receptoragonister Selvom ældre og skrøbelige patienter kan have særlig god gavn af behandling med SGLT2-hæmmere og GLP-1-receptoragonister for type-2 diabetes, hjertekarsygdom og nyresygdom, bliver de alt for sjældent startet op i behandlingerne. Vi skal være bedre til at informere om, at lægemidlerne er sikre at bruge, siger professor og forskningschef i Hjerteforeningen Gunnar Gislason.
Skriv en kommentar
Sundhedsstyrelsen vil have forbruget af GLP-1-receptoragonister ned – overlæge er uenig, og Diabetesforeningen ønsker bedre analyse Alt for mange danskere med type 2-diabetes kommer for hurtigt i behandling med GLP-1-receptoragonister, der er dyrere end andre lægemidler til behandling af diabetes, advarer Sundhedsstyrelsen. Vi behandler, som vi skal behandle, siger professor og overlæge Filip Krag Knop.
Skriv en kommentar
Behandling af kronisk nyresygdom med dapagliflozin leder til færre hospitalsindlæggelser og dødsfald Behandling af kronisk nyresygdom med SGLT-2-hæmmeren dapagliflozin leder ikke bare til en reduktion i den hastighed, hvormed nyrefunktionen falder. Et nyt studie viser, at behandlingen også kommer med færre indlæggelser for blandt andet nyresygdom, diabetes, hjertesygdom og kræft.
Skriv en kommentar
Stor hjertekongres bringer specialerne tættere sammen Årets hjertekongres for American Heart Association havde fokus på sammenhængen mellem hjertesygdom, nyresygdom og diabetes. Professor og overlæge Peter Gæde kommer her med sit bud på, hvad der var det mest interessante på kongressen.
Skriv en kommentar
Sværere for kvinder end mænd at få anbefalet hjertebeskyttende medicin Især kvinder med diabetes, der har iskæmisk hjertesygdom eller hjertesvigt, får ikke i samme omfang som mænd med samme sygdomme behandling med hjertebeskyttende diabetesmidler som GLP-1-analoger og SGLT2-hæmmere. Det viser dansk studie præsenteret på EASD.
Skriv en kommentar
NSAIDer øger risikoen for hjertesvigt hos patienter med type 2-diabetes Kortvarig brug af NSAIDer er i et nyt studie associeret med øget risiko for at blive indlagt for hjertesvigt. Associationen er specielt stærk hos personer over 80 år og hos personer med dysreguleret diabetes.
Skriv en kommentar
Tarmhormon viser lovende takter i første kliniske forsøg De første resultater fra humane forsøg med tarmhormonet LEAP2 ser lovende ud. Danske forskere viser, at tarmhormonet sænker appetitten og sænker blodsukkeret efter et måltid. Der er potentiale for at udvikle et fedmemiddel på baggrund af LEAP2, siger forsker.
Skriv en kommentar
Opsigtsvækkende dansk studie: Fars forbrug af metformin øger måske barnets risiko for misdannelser Er far i behandling med metformin, når sædcellerne dannes, øger det risikoen for, at specielt drengebørn bliver født med misdannelser i kønsorganerne, tyder ny forskning på. En af forskerne bag mener, at resultatet kan være en game changer. Steno-direktør mener endnu ikke, resultat er en ‘rygende pistol’.
Skriv en kommentar