En samlet kortlægning af danskernes gener skal gøre det lettere at diagnosticere genetisk betingede sygdomme. Forskere har som en del af det nationale initiativ GenomeDenmark kortlagt de første 30 af 150 danskeres fulde individuelle arvemasser og har dermed nået første milepæl i kortlægningen af ‘Danskernes Arvemasse’. Kortlægningen muliggør detaljeret analyse af danskernes individuelle genetiske forskelligheder og giver et godt udgangspunkt for fremtidens individuelle behandling af patienter. GenomeDenmark, der med med støtte fra Innovationsfonden står bag det omfattende projekt, offentliggør nu...

Ny masteruddannelse skal styrke udbredelsen af personlig medicin Fem danske universiteter er gået sammen om en ny masteruddannelse i personlig medicin. Det kræver mere uddannelse at understøtte paradigmeskiftet mod mere personaliseret behandling, siger studieleder.
Skriv en kommentar
Danske fonde har investeret 1.465 gange så mange kroner i diabetes som i endometriose Op imod hver tiende kvinde i den fødedygtige alder lider af den invaliderende sygdom endometriose, men alligevel har forskere ekstremt svært ved at skaffe fondsmidler til at forske i sygdommen. Nyt studie sammenligner fundingen af endometriose med diabetes og inflammatorisk tarmsygdom og viser, hvor grelt det står til.
Skriv en kommentar
Nu begynder sidste fase af verdens største kliniske forsøg Arbejdet med at vaccinere deltagere til sidste fase af Danflu-forsøget er i gang. Det går ‘fantastisk’, lyder det fra professor Tor Biering-Sørensen, som fortæller, at studiet kan fortsætte trods Datatilsynets udmelding i foråret, der satte en stopper for andre registerstudier.
Skriv en kommentar
Voldsomt mange danske bidrag til Europas største hæmatologikongres 28 danske forskere præsenterede deres forskning på årets kongres for European Hematology Association. Her kommer et udpluk af det, som de danske forskere tog med til Madrid.
Skriv en kommentar
Ny generation af vægttabsmedicin på vej En ny type vægttabsmedicin har i museforsøg vist sig enormt effektivt ved at ‘smugle’ særlige molekyler ind i hjernen. Det viser et nyt dansk studie.
Skriv en kommentar
Efter banebrydende behandling kan døv pige høre: »Det er en langsom revolution« En etårig pige kan høre, efter at hun har modtaget en genterapi i et nyt klinisk forsøg i Storbritannien. Det er ‘banebrydende’ og en af flere behandlinger, der er på vej, lyder det fra lektor Rasmus Bak. Han stiller dog spørgsmål ved, om Danmark er klar til ATMP’ernes indtog.
Skriv en kommentar
Aldringsforsker: I fremtiden vil vi kunne behandle aldring på samme forebyggende måde, som vi i dag behandler forhøjet kolesteroltal Danske forskere står i spidsen for en ny database over alle kliniske forsøg med lægemidler til at bremse aldringsprocessen. Aldring er ikke en konstant, der ikke kan gøres noget ved, men i stedet en biologisk proces, som vi kan manipulere, siger forsker Morten Scheibye-Knudsen.
Skriv en kommentar
Prodekan på KU: Kære regering, strategien for dansk life science skal have det lange lys på I 2024 fremlægger regeringen sin strategi for dansk life science. Den skal gerne se længere frem end sin forgænger og undgå at kredse om initiativer, der bærer præg af kortsigtet planlægning og patchwork, skriver Trine Winterø, prodekan på Københavns Universitet.
Skriv en kommentar
Kombinationsbehandling til gravide kvinder med epilepsi mindsker risiko for misdannelser hos barnet Gravide kvinder med epilepsi, der tager valproat i første trimester, risikerer, at deres endnu ufødte barn bliver født med misdannelser. Nyt stort studie viser, at en kombinationsbehandling med nyere lægemidler reducerer risikoen med 60 pct.
Skriv en kommentar
Dataloger udvikler metode til at beskytte sundhedsdata Forskere fra Københavns Universitet har udviklet en ‘differential privacy’-metode, som eksempelvis kan bruges til at beskytte patienters sundhedsdata i forskning. Den er hurtigere og giver en bedre privatlivsbeskyttelse end nuværende metoder, fortæller en af forskerne bag.
Skriv en kommentar
AI-værktøj forudsiger virusmutationer, før de opstår Et nyt AI-værktøj, som er trænet på tidlig COVID-19-data, kan forudsige virusmutationer. Det kan potentielt bruges til at udvikle bedre vacciner og hjælpe med at forberede et virusberedskab ved kommende pandemier, lyder det fra DTU-forsker.
Skriv en kommentar