Novo Nordisk Fonden har bevilget 15 mio. kr. til et nyt forskningsprojekt, der skal føre udviklingen af en ny type bioteknologisk modificerede antistoffer og nanopartikler, som har en forbedret evne til at aflevere lægemidler i cellerne.
Professor Søren Kragh Moestrup fra Institut for Molekylær Medicin på Syddansk Universitet skal lede projektet, og han i de næste tre år arbejde med udvikle mere målrettet behandling med antistoffer, som forskerne forventer kan begrænse bivirkninger fra normalt væv.
»Vi håber, at denne nye type antistoffer kan føre til yderligere nedsættelse af effektiv dosis og bivirkningerne fra kemoterapi. Desuden vil vi undersøge antistofferne inden for behandling af inflammationssygdomme, hvor vi også tror, at der er potentiale for at bruge modificerede antistoffer i behandlingen,« siger Søren Kragh Moestrup i en kommentar på Syddansk Universitets hjemmeside.
Søren Kragh Moestrup har fået bevillingen sammen med forskere fra DTU, Aarhus Universitetshospital og Centre d’Immunologie de Marseille-Luminy.
De 15 mio. kr. udgør en af de første fire bevillinger fra Novo Nordisk Foundation Interdisciplinary Synergy Programme, der har til formål at yde støtte til nytænkende, risikobetonet, tværdisciplinær forskning med et biomedicinsk og/eller bioteknologisk mål, Med programmet ønsker Novo Nordisk Fonden at fremme en nyskabende forskningskultur i Danmark med frembringelse af vigtig videnskabelig synergi, hvis natur er ’high risk’ og ’high gain’.
Novo Nordisk Foundation Interdisciplinary Synergy Programme uddeler årligt op til 60 mio. kr. til op til fire tre-årige projekter á 15 mio. kr. Hvidovre Hospital har fået bevilling til et projekt om elektro-magnetisk hjernestimulation. Rigshospitalet har fået til et projekt om behandling af blodprop i hjertet. Desuden har Københavns Universitet modtaget støtte til udvikling af kræftbehandling med laserlys på nanopartikler.