Antibiotikaet clarithromycin kan fremprovokere årekalkning, hjertekarsygdomme og pludselig død ved at oxidere cellernes RNA. Det konkluderer et forskerhold ved Laboratorium for Klinisk Farmakologi ved Rigshospitalet efter at have gennemført to randomiserede kontrollerede studier, hvori de gennem én uge behandlede patienter med enten clarithromycin, trimethoprim, phenoxymethylpenicillin eller placebo. I hvor høj grad clarithromycin og de øvrige former for antibiotika oxiderede RNA’et målte forskerne 24 timer efter indtagelsen ved hjælp af forskellige biomarkører. »Vores hypotese var, at skaderne på RNA’et opstår ved,...
Velkendt gigtmiddel reducerer hjertekardødeligheden blandt leddegigtpatienter Det velafprøvede og billige gigtmiddel hydroxyklorokin giver en signifikant reduktion af hjertekardødeligheden blandt leddegigtpatienter, viser resultaterne af et dansk forskningsprojekt
Skriv en kommentarNyt studie viser store regionale forskelle i behandling af atrieflimmer Omfattende dansk studie finder en betydelig geografisk ulighed i Danmark, når det gælder brug af blodfortyndende behandling.
Skriv en kommentar
Forskere kortlægger tusindvis af potentielt skadelige kombinationer af medicin Med data fra mere end en million patienter har forskere fra Københavns Universitet kortlagt tusindvis af kombinationer af lægemidler, som er associeret med hyppigere dosisændringer og højere dødelighed. Knap 700 af kombinationerne tyder på at være hidtil ukendte.
Skriv en kommentar
Hjertesvigt: Semaglutid og traditionel kinesisk medicin imponerer på ESC Den årlige kongres for European Society of Cardiology er i fuld gang, og vi tager her et kig på, hvilke lægemiddelnyheder der har trukket de store overskrifter i de første dage. Blandt andet er der blevet fremlagt lovende resultater med semaglutid og traditionel kinesisk medicin som behandling til personer med hjertesvigt.
Skriv en kommentar
Stort danskledet studie på ASCO: Voldsom forbedring i behandling af livmoderkræft Tillæg af dostarlimab til standardbehandling ved livmoderkræft giver markant forbedret progressionsfri overlevelse og overlevelse. Specielt patienter med højt udtryk af dMMR ser ud til at have gavn af behandlingen. Dette bliver den nye standard inden for kort tid, siger den danske overlæge og ledende forsker bag studiet, der er præsenteret på ASCO.
Skriv en kommentar
Kunstig intelligens fortæller forskere om effekt af lægemidler En model baseret på kunstig intelligens kan på baggrund af information fra en lang række datakilder pege på, hvordan forskellige lægemidler vil virke helt ned på det molekylære niveau på den enkelte person.
Skriv en kommentar
Forskere kortlægger medicineringsfejl i sundhedsvæsenet Fra 2014 til 2018 blev der indrapporteret omkring 480.000 medicinrelaterede utilsigtede hændelser til Dansk Patientsikkerhedsdatabase. Forskere har gennemgået tallene og blandt andet identificeret, hvor mange gange det har ledt til alvorlige konsekvenser for patienter, og hvilke lægemidler der typisk er involveret.
Skriv en kommentar
Forskere finder gigantisk hul i viden om misbrug blandt folk med psykoser Dansk gennemgang af den internationale forskning viser, at der er en overvældende mangel på studier af god kvalitet af behandling af personer med psykotiske lidelser og alkoholmisbrug. Der er behov for mere forskning og en målrettet tilgang til farmakologisk behandling af denne gruppe patienter, siger forsker.
Skriv en kommentar
Regioner udmønter de første forskningsmillioner fra life science-strategien Hovedstaden og Midtjylland melder sig som de første regioner til at bruge deres andel af de årlige ti millioner kroner, som regeringen har sat til side til oprettelse af delestillinger. Nu skal Region Hovedstaden beslutte, hvilke forskningsområder der skal kunne søge om pengene.
Skriv en kommentar
Blødningshæmmende middel øger ikke risikoen for hjerte-kar-komplikationer Studie med dansk deltagelse viser, at tranexamsyre ikke alene reducerer risikoen for alvorlig blødning og behovet for transfusioner, men også at midlet ikke øger risikoen for kardiovaskulære komplikationer signifikant.
Skriv en kommentarRæset om hjertepatienterne: Godkendelse sender SGLT-2-hæmmer i førertrøjen EMA godkender Boehinrger Ingelheims og Eli Lillys SGLT2-hæmmer Jardiance til behandling mod hjertesvigt hos patienter med bevaret uddrivningsfraktion. Kardiologen Morten Schou, der har været med til afprøvningen af midlet, forventer, at Medicintilskudsnævnet også vil give behandlingen tilskud.
Skriv en kommentar