
Cover


Access og innovation er to sider af samme sag Det Europæiske Råds oplæg til forhandling af EU’s store lovgivningspakke om lægemidler kommer med håndfaste initiativer, der adresserer ulighed i adgang til medicin, samtidig med en lang række tiltag, der skal skabe bedre rammer for lægemiddel innovation i EU. De to ting går hånd i hånd, hvis der skal sikres fælles fodslag for de investeringer, der skal til for at gøre ‘EU stort (og sundt) igen’.
Skriv en kommentar
Overlæge på EHA: Højdepunkt var nyt lægemiddel med lovende resultater ved essentiel trombocytose To danske hospitaler har deltaget i et tidligt klinisk forsøg med et nyt lægemiddel til behandling af essentiel trombocytose. Resultaterne er meget lovende, og vi kommer også til at deltage i de næste forsøg med lægemidlet, fortæller ledende overlæge og klinisk lektor Christian Bjørn Poulsen.

Afviste lægemidler står allerforrest i rabatkøen i ny forsøgsordning Lægemiddelstyrelsen forventer, at lægemidler, som tidligere har fået afslag på tilskud hos styrelsen, vil blive de første, som får mulighed for at forhandle rabatpriser på apoteksmedicin i ny forsøgsordning.

Markant ulighed i adgangen til anbefalet hjertesvigts-medicin Et dansk studie i Heart viser, at der mellem danskerne er store forskelle i adgangen til den anbefalede medicin for hjertesvigt, og problemet kan være endnu større i almen praksis. Hjertesvigt er en alvorlig sygdom, så når vi ser så store forskelle, bør det adresseres af sundhedsvæsenet, siger en af forskerne bag studiet Maria Klitgaard Christensen.

Lad os gå foran og udvikle noget til gavn for Europa Vi er ikke gode nok til at omsætte forskning i Europa, lyder det ofte. For der bliver ikke testet nok nye produkter, arbejdsgange eller organisationsformer, ligesom vi ikke bruger vores sundhedsdata- og viden konstruktivt til gavn for patienterne og folkesundheden. Opgaverne er mange, vi er langt fra i mål. Men nu har vi muligheden for at gøre noget nyt.
Skriv en kommentar
Amgros-direktør: Forsøgsordning er en unik mulighed for at hjælpe oversete patienter Flemming Sonne har store forventninger til den nye forsøgsordning, der skal give især kronikere adgang til flere innovative og dyre lægemidler med tilskud og i et højere tempo end i dag, samtidig med at regionerne får mere kontrol over udgifterne til apoteksmedicin. »Jeg håber, at virksomhederne vil opfatte forsøgsordningen som en fantastisk mulighed for at opnå en tilskudsstatus på en lidt anden måde, end det har været til dato,« siger Amgros-direktøren.

Topnyhed fra nyrekongres: Kombinationsbehandling med SGLT2-hæmmer og finerenon er bedre, end når de gives hver for sig I det første randomiserede forsøg af sin slags kan forskere i NEJM-studie vise, at kombinationen af behandling af patienter med type 2-diabetes og kronisk nyresygdom med en SGLT2-hæmmer og finerenon er bedre end de to behandlinger hver for sig. Det er vigtigt, at patienterne får den ekstra effekt, siger en af forskerne bag studiet, overlæge og professor Peter Rossing.

Debat: Europa kan vinde konkurrencen om fremtidens sundhedsinnovation med et styrket økosystem for life science Europas – og dermed Danmarks – konkurrenceevne er under pres. Også på lægemiddelområdet. Hvis vi vil sikre, at patienter fremover har adgang til innovative lægemidler, og at EU, med Danmark i front, fastholder styrken af lægemiddelindustrien, kræver det en samlet europæisk indsats. Netop nu har Danmark en enestående mulighed for at tage tøjlerne og sikre fremdriften af et mere konkurrencedygtigt Europa, skriver MSD Danmarks landechef Søren Granhøj Pedersen.
Skriv en kommentar