Sygdomsbyrder, kliniske studier og investeringer – er der proportionalitet?

Årsagerne til diskrepansen mellem omfanget af klinisk lægemiddelforskning og sygdomsbyrde varierer formentlig for de forskellige sygdomme. Men der er nok alligevel nogle fællestræk – herunder betalingsevne og -villighed eller mangel på samme, og dermed det forventede udbytte forbundet med investering. Og i netop disse tilfælde giver det mening at etablere kommercielle incitamenter til forskning og udvikling inden for de underprioriterede sygdomsområder.

Annonce

EU-Kommissionen godkender tredje opdaterede coronavaccine

EU-Kommissionen har givet grønt lys til en opdateret coronavaccine fra virksomheden Novavax. Vaccinen kan derfor nu bruges i EU-landenes efterårs-vaccinationsindsatser. Det skriver kommissionen i en pressemeddelelse. 

Vaccinen er målrettet coronavarianten XBB.1.5, som er en undervariant af omikron. Det er den første opdaterede vaccine, som er baseret på proteiner, der er blevet godkendt til efterårs- og vintersæsonen.

Kilde: EU-Kommissionen

1,7 millioner vacciner er givet i efterårets vaccinationsindsats

I den første måned er der blevet givet 1,7 millioner vacciner i efterårets vaccineindsats, hvor der bliver vaccineret mod influenza og corona. Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Indtil videre er det mere end halvdelen af de borgere, som er over 65 år, der er blevet vaccineret siden 1. oktober. Styrelsen forventer, at der kommer til at være givet to millioner vacciner i næste uge.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Lægemiddelstyrelsen udpeger nye medlemmer af råd for forsyningssikkerhed

Der er blevet udpeget nye medlemmer af Nationalt råd for forsyningssikkerhed af lægemidler. Det skriver Lægemiddelstyrelsen, som har udpeget medlemmerne.

De nye medlemmer er blevet udpeget for en toårig periode fra 1. november 2023 til 31. oktober 2025. Rådet blev nedsat i efteråret 2021, og de fleste af medlemmerne fra den første toårige periode er blevet genudpeget.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

Studie: AI er bedre end biopsi til at klassificere nogle kræfttyper

Forskere har undersøgt, om en kunstig intelligens-algoritme (AI-algoritme) er bedre til at klassificere sarkomer, som er en sjælden type af kræftsygdomme, sammenlignet med en biopsi. Det skriver det britiske The Guardian. 

Resultaterne viste, at AI’en var langt mere præcis til at klassificere, hvor aggressiv kræfttumoren var. Studiet er publiceret i the Lancet Oncology.

Kilde: The Guardian

Annonce

Flere job