Margrethe Bang Henriksen

Kunstig intelligens skal identificere patienter med lungekræft på Sygehus Lillebælt

Læger fra Sygehus Lillebælt skal afprøve en Roche-udviklet kunstig intelligens-algoritme på patienter med KOL eller mistanke om KOL for at finde ud af, om patienterne også har lungekræft eller høj risiko for at udvikle lungekræft inden for 12 mdr. Tanken er den, at vi kan bruge algoritmen fremadrettet til at identificere en gruppe patienter med høj risiko for lungekræft, så vi selektivt kan screene dem, fortæller forsker.

Annonce

EMA-komité anbefaler at godkende otte nye lægemidler

CHMP anbefaler at godkende nye lægemidler, som behandler alt fra en sjælden type blodkræft til tumorer i hjernen. Komitéen anbefaler også at udvide indikationen for ni lægemidler herunder Eli Lillys diabetesmedicin Mounjaro.

Novo præsenterer nye hjertekar-data for Wegovy

Novo Nordisk præsenterede i weekenden nye data for sit populære vægttabsmiddel Wegovys effekt på hjertekarsygdomme på kongressen American Heart Association. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

De nye data, som er fra Select-forsøget, viser bl.a., at Wegovy’s positive effekt på hjertekarsygdomme ikke kun kan tilskrives vægttab. Resultaterne er publiceret i the New England Journal of Medicine.

Kilde: Reuters

Eli Lilly får grønt lys i USA, UK og EU til vægttabsmiddel

Den amerikanske virksomhed Eli Lilly har fået godkendt sit vægttabsmiddel, som er konkurrent til Novo Nordisks Wegovy. I sidste uge fik selskabet grønt lys fra regulatorer i USA og Storbritannien. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det har samtidig fået en anbefaling fra en komité i Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA. Lægemidlet, som indeholder tirzepatid, er allerede godkendt til at behandle type 2-diabetes under navnet Mounjaro. Som vægttabsmiddel vil det blive markedsført under navnet Zepbound.

Kilde: Reuters

FDA godkender første vaccine mod chikungunyavirus

Den amerikanske fødevare- og lægemiddelmyndighed, FDA, har godkendt den første vaccine mod chikungunyavirus. Det skriver mediet CNN.

Vaccinen, som bliver markedsført under navnet Ixchiq, er udviklet af virksomheden Valneva Austria GmbH. Den er godkendt til voksne, som har en forhøjet risiko for at blive inficeret med virussen, og bliver givet med en enkeltdosis.

Kilde: CNN

Medie: Tusindvis kan have fået Ozempic i strid med retningslinjer

Knap 14.500 har fået udskrevet diabetesmedicinen Ozempic, som der er tilskud til, uden at have prøvet et billigere alternativ først. Det skriver Jyllands-Posten, som har fået tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Det er i strid med Medicinrådets vejledning, hvor det står beskrevet, at man skal have prøvet et billigere alternativ, inden man får udskrevet Ozempic.

Kilde: Jyllands-Posten

Annonce

På tide at disinvestere i to doser HPV-vaccine i børnevaccinations­programmet?

I den aktuelle HPV-case kunne de ressourcer, som frigøres ved at disinvestere i to doser til fordel for én dosis, omdirigeres til at styrke HPV-børnevaccinationsprogrammet yderligere for eksempel ved at øge vaccinationsdækningen til det optimale (anbefalede) niveau på 90 pct. per fødselsår, skriver sundhedsøkonom Liv Nymark.