Ny metode åbner for angreb på hjernemetastaser

Forskere har med succes benyttet en ny metode til at bryde blod-hjerne-barrieren for kræftmidler. I et studie offentliggjort i tidsskriftet Journal of the National Cancer Institute, viser de, hvordan de i mus med hjernemetastaser selektivt kan gøre blod-hjerne-barrieren gennemtrængelig for brystkræftmidlet Herceptin.

Det er velkendt, at nogle brystkræftmidler kan trænge gennem blod-hjerne-barrieren, men uden at være særlig effektive mod hjernemetastaser, hvorimod andre mere potente brystkræftmidler, ikke kan trænge igennem.

I et forsøg på at forbedre brystkræftmidlet Herceptins evne til at trænge igennem til hjernemetastaser, benyttede forskerne det proinflammatoriske cytokin TNF, der tidligere har vist at kunne forstyrre blod-hjerne-barrieren i rotter.

Forskerne inducerede fluorescerende hjernemetastaser i mus og injicerede dem med TNF. Mellem 2 og 24 timer senere behandlede de dem med radioaktivt trastuzumab. Resultatet viste, at trastuzumab kun var målbart i hjernemetastaser behandlet med TNF, mens lægemidlet ikke var til stede i kontrolmus behandlet med placebo.

Den samme effekt blev observeret i hjernemetastaser i mus injiceret med brystkræftceller. Adgangen gennem blod-hjerne-barriere varede op til 24 timer, hvilket var længe nok til at lade lægemidler trænge igennem, og effekten kunne observeres på hjernemetastaser 200 gange mindre, end de der kan detekteres i klinikken.

Studiet præsenterer dermed en ny metode til at forbedre adgangen af terapeutiske og diagnostiske præparater til hjernemetastaser ved at udnytte en hidtil ukendt side af det vaskulære væv i hjernen. Forskerne pointerer, at selvom metoden har vist sig effektiv i mus, så kan variationen af TNF receptorer i mennesker give ophav til forskellige resultater, og teknikken bør derfor valideres i kliniske studier.

Journal of the National Cancer Institute, online: Selective Permeabilization of the Blood–Brain Barrier at Sites of Metastasi

Skriv kommentar