Danskernes alkoholafhængighed underbehandle, og i et forsøg på at gøre op med det, indstiller Medicintilskudsnævnet til, at udvide antallet af tilskudsberettigede lægemidler mod alkoholafhængighed, således at lægen har flere muligheder at vælge imellem end Antabus (disulfiram). Det fremgår af nævnets indstilling af 4. november 2015 til tilskudsstatus for lægemidler mod alkoholafhængighed.
I indstillingen står der:
»Samtaleterapi for den alkoholafhængige og dennes familie er grundstenen i behandlingen, men der er de seneste år desuden kommet flere nye lægemidler på markedet, der i nogle tilfælde kan være et godt supplement til samtalebehandling. På trods af de øgede muligheder inden for farmakologisk behandling ses ikke et øget forbrug af lægemidler til behandling af alkoholafhængighed.«
Nævnet holder i sin indstilling fast i sin tidligere anbefaling om, at Antabus (disulfiram) beholder det generelle tilskud uden klausulering, fordi nævnet finder, at midlet kan være en nødvendig medicin til kortvarigt brug og som et led i en større behandlingsstrategi mod alkoholafhængighed.
Nævnet anbefaler, at Campral (acomprosat) også får generelt klausuleret tilskud, fordi det det giver færre bivirkninger sammenlignet med andre stoffer. Da nævnet gerne vil understrege, at den medicinske behandling med Campral ikke kan stå alene, har lægemidlet fået klausulen ‘supplement til samtalebehandling hos alkoholafhængige, der ønsker afholdenhed’. Dette støtter op omkring, at denne behandling har fået en stærk anbefaling i den nationale kliniske retningslinje.
Trods kritik af Lundbeck under høring har Medicintilskudsnævnet sin endelige indstilling også valgt at holde fast i Selincro hverken skal have generelt eller generelt klausuleret tilskud.
Lægemiddelstyrelsen vil nu behandle Medicintilskudsnævnets indstilling og træffe afgørelse om den fremtidige tilskudsstatus for medicin mod alkoholafhængighed.