Avastin kan blive behandling af øjenkomplikationer hos diabetikere

Kræftlægemidlet Avastin ser ud til at være mere effektiv end laserterapi til behandling af diabetisk retinopati – en hævelse i øjets retina,, som er en komplikation til diabetes. Det fastslår et nyt studie i tidsskriftet Archives of Ophthalmology.

Laserterapi har gennem de seneste 30 år været standardbehandling for patienter med diabetisk retinopati, men selvom laserterapi nedsætter risikoen for synstab, så øger det kun den visuelle skarphed med en rate på 15-bogstavsforbedring over en tre-årig periode i tre pct. af tilfældene.

Forskerne undersøgte effekten af medikamentet i et klinisk studie, hvor 80 patienter med diabetisk retinopati enten fik laserbehandling eller injiceret bevacizumab i øjet.

Resultatet viste, at bevacizumab havde en effektiv virkning efter 12 måneder, og at virkningen blev opretholdt gennem 24 måneder med blot få injektioner. Efter to år forbedrede bevacizumab-gruppen deres visuelle skarphed med et gennemsnit på 8,6 bogstaver, mens laserterapi-gruppen tilsvarende i gennemsnit mistede skarpheden svarende til 0,5 bogstaver. Samtidig opnåede 32 pct. i bevacizumab-gruppen succesraten på 15-bogstavsforbedring, mens det kun var tilfældet for 4 pct. i laserterapi-gruppen.

Studiet styrker dermed håbet om, at bevacizumab kan blive et vigtigt medicinsk præparat til langtidsbehandling af patienter med vedvarende diabetisk retinopati.

[ilink url=”http://archopht.ama-assn.org/cgi/content/abstract/archophthalmol.2012.393v1″]Archives of Opthalmology, online: A 2-Year Prospective Randomized Controlled Trial of Intravitreal Bevacizumab or Laser Therapy (BOLT) in the Management of Diabetic Macular Edema[/ilink]

Skriv kommentar