I 2016 vil amerikanske hospitaler betale 1,8 mia. dollars – svarende til 12 mia. kr. – for kræftmedicin, der aldrig bliver brugt.
Det estimerer en række amerikanske forskere i en videnskabelig artikel offentliggjort i British Medical Journal.
Det skyldes, ifølge forfatterne, at medicin ofte sælges i mængder, der ikke stemmer overens med de anbefalede doser per behandling, og dermed efterlades en rest medicin, der må kasseres.
Forfatterne giver følgende eksempel med kræftmidlet Keytruda (pembrolizumab) fra MSD, som ifølge deres studie koster cirka 50 dollars per mg:
»Forestil dig en kræftpatient på 70 kg, som skal have en behandling med 2 mg kræftmedicin per kilo kropsvægt, altså i alt 140 mg. Hvis det var tilgængeligt i mængder på f.eks. 50 mg, ville spildet være 10 mg per behandling, men fordi medicinen kun sælges i mængder på 100 mg af gangen, fører denne behandling til et spild på 60 mg.«
Det giver en udgift på 3.000 dollars alene for den rest, der må kasseres. Forskerne skriver, at netop Pembrolizumab blev før i tiden solgt i mængder på 50 mg, men kan nu kun kan købes som 100 mg, og at det er et mønster, der tegner sig for meget af den kræftmedicin, de har undersøgt.
I Danmark sælges Keytruda i mængder på 50 mg, fremgår det af pro.medicin.dk.
Forskerne har baseret studiet på de 20 mest anvendte typer kræftmedicin, men skriver, at det samme er tilfældet med det meste andet medicin.
»Selvom vi har fokuseret på kræftmedicin, så er problemet med mismatches mellem mængder ikke et unikt problem for den type medicin. F.eks. så sælges astma-præparatet omalizumab (Xolair fra Novartis, red.) kun i mængder på 150 mg af gangen i USA, selvom den anbefalede interval-mængde for salg er 75 mg.«
Xolair sælges i Danmark i mængder svarende til både 75 eller 150 mg.
Ifølge analysens forfattere kasseres der på det amerikanske marked typisk mellem 1 og 33 pct. af indholdet i en pakning, og de foreslår derfor, at medicinalindustrien i USA bør pålægges at sælge deres produkter i mængder, der gør det lettere at matche forbruget med den pakningens indhold.
Derudover foreslår de, at der bør være mulighed for at returnere ubrugt medicin til medicinalfirmaerne.