»Er du clean?« Sådan lyder det i stigende grad, når lægerne bliver spurgt, om de samarbejder med lægemiddelvirksomheder eller ej. Flere læger undgår derfor samarbejdet i frygt for at blive stemplet som uhæderlige eller inhabile af medierne, kolleger eller arbejdsgiver. Retorikken er i sig selv dybt problematisk, og konsekvensen – at lægerne ikke tør samarbejde med virksomhederne – går i sidste ende ud over patientbehandlingen og sundhedsvæsenet. Når læger og virksomheder samarbejder, skabes der ny viden og alle bliver dygtigere...

Ida Sofie Jensen: Gamle kønsroller og fordomme præger os stadig Debatten om kvinders sundhed er oppe i tiden, og der er meget at tale om – men det gælder faktisk begge køns sundhed. For har vi i virkeligheden et sundhedssystem, der er indrettet til at klare kønsforskelle?, skriver Ida Sofie Jensen, direktør for Lif.
Skriv en kommentar
Er vi (ideologisk) klar til European Health Data Space? Måske er den største udfordring med EHDS ikke først og fremmest teknisk eller juridisk, men ideologisk. Data er en relativt ny størrelse i reguleringsmæssig sammenhæng, og samtidig har den geopolitiske situation med al ønskelig tydelighed vist os, at det ikke kun har økonomisk betydning, hvordan ejerskab og kontrol er organiseret i et samfund, skriver Jakob Wested, lektor i lægemiddellovgivning.
Skriv en kommentar
Prodekan for innovation: Hvad vi taler om, når vi taler om translation DEBAT: Translation eller translationel forskning. Et nøglebegreb i life science-innovation, som ikke nødvendigvis bliver forstået ens på tværs af universiteter, sundhedsvæsen og industrien. Det kan potentielt få værdifulde løsninger til at gå tabt undervejs. Vi har brug for at have en fælles ramme, jo mere vi skal tale om innovation, skriver Trine Winterø, prodekan på Københavns Universitet.
Skriv en kommentar
EUs HTA-forordning: En ny æra for lægemiddelvurdering – men hvordan sikrer vi hurtig adgang i Danmark? EUs HTA-forordning har markant forandret udgangspunktet for vurdering af lægemidler i hele EU. Men hvis vi fortsat ønsker at sikre hurtig adgang til nye innovative lægemidler i Danmark, skal vi justere i Medicinrådets processer og starte tidligt, der hvor det er muligt, skriver Louise Broe, politisk chef for sygehusmedicin i Lif.
Skriv en kommentar
Debat: Samarbejde på tværs af sektorer skal sikre en ny gold standard for decentrale studier Der er et stort besparelsespotentiale for både forskere, sundhedsvæsen og lægemiddelindustrien, hvis vi kan hjælpe til at få gjort video-baseret rekruttering og samtykke muligt. Vi ser frem til at dele vores viden fra PhaseV-projektet og være med til at forbedre rammerne for decentrale kliniske studier, skriver Diana Arsovic fra Danish Life Science Cluster sammen med en række medforfattere, der en del af projektet.
Skriv en kommentar
Debat: Vi skal gøre mere for at forebygge og behandle kvinders sygdomme Lad os bruge det positive og fornyede fokus på kvindesundhed til netop at stille spørgsmål ved det, der måske tidligere har været anset for naturligt. Lad os kigge efter de løsninger, der ligger lige foran os, når vi skal hæve barren for kvinders sundhed, skriver Tea Egeskov Thomsen, Onkologichef hos MSD Danmark.
Skriv en kommentar
Apotekerforeningen: Indfør EU-forbud mod onlinerecepter og salg af medicin DEBAT: Det bør ikke være lovligt for hjemmesider i EU at udstede recepter på baggrund af et online-spørgeskema og derefter selv sælge medicinen, skriver Jesper Gulev, formand for Danmarks Apotekerforening.
Skriv en kommentar
Danmark og EU bør styrke indsatsen inden for AI og ATMP’er DEBAT: Der er flere områder, hvor danske og europæiske biotek- og lægemiddelvirksomheder kan opnå nye og epokegørende resultater, der kan føre til innovative lægemidler. Hvor ville det dog være fantastisk, hvis Danmark tog teten og arbejdede mere målrettet mod at blive en førende ATMP-innovation hub. Og måske kan vi med kombinationen af AI-teknologi appliceret på ATMP-udvikling nå nye højder for et dansk life science eventyr, skriver Jonas Hink, life science konsulent og strategisk rådgiver.
Skriv en kommentar
Har EU tabt AI-kapløbet indenfor medicin? Mens USA og Kina bygger højhastighedstog, kan Europa skabe et GPS-system, der sikrer, at vi når frem på den gode måde. AI inden for medicin er ikke kun et kapløb, hvor det handler om at komme først – men måske allermest et spørgsmål om at komme frem i live og uden for mange bivirkninger, skriver sundhedsøkonom Tove Holm-Larsen.
Skriv en kommentar
Trump eller ej – gode investeringsår i sigte for life science!? Geopolitiske spændinger og stigninger i renteniveauet kan stadigvæk kaste skygger over den gode historie. Ikke desto mindre er der grunde til at være optimistisk for investeringsaktiviteten og innovationskraften i life science-branchen de kommende år, skriver Martin Dræbye Gantzhorn, partner i Gorrissen Federspiel.
Skriv en kommentar
Debat: Danmark får snart EU-formandskabet – og hvad så? EU-FORMANDSKAB FOR BEGYNDERE: I andet halvår 2025 overtager Danmark EU-formandskabet fra Polen. Hvad betyder det i praksis, hvilke emner står øverst på sundhedsdagsordenen, og hvilke udfordringer kan Danmark løbe ind i?, spørger Thomas Richter, chef for Public Affairs i Pfizer FIND.
Skriv en kommentar