Medicin kan sænke risikoen for epileptiske dødsfald

Epilepsi-patienter, der modtager supplerende anti-epileptiske lægemidler (AEDs), har syv gange mindre risiko for at blive ramt af et pludseligt uforklarligt dødsfald, end patienter, der ikke tager ekstra AED medicin, fastslår et nyt studie i tidsskriftet The Lancet Neurology.

Pludselige uforklarlige dødsfald indtræffer 20 gange oftere hos epilepsipatienter end i den almene befolkning. Hidtil har man ikke undersøgt klinisk, hvilke faktorer der kan minimere disse anfald, men flere har peget på en forebyggende effekt ved at tage kombinationsbehandling af AEDs (polyterapi).

Forskerne samlede data fra 112 randomiserede kliniske studier, hvor voksne patienter med behandlingsresistent epilepsi enten modtog AED-medicin eller placebo som supplement i løbet af tre måneder. I alt døde 33 patienter, hvoraf de 20 skyldtes sandsynlige tilfælde af pludselig uventet dødsfald.

Resultaterne viste, at tilfælde af pludselig uforklarlig død indtraf med en frekvens på 0,9 pr. 1.000 person-år i gruppen, der tog AED, mens den var 6.9 pr. 1.000 person-år i gruppen, der modtog placebo – altså en syv gange større hyppighed hos patienter, der ikke fik AEDs.

Forskerne mener, at den mindskede hyppighed af pludselige dødsfald skyldes, at frekvensen af epileptiske anfald er mindre hos patienter på AED-medicin. Det er ellers i modstrid med andre hypoteser, der understreger, at polyterapi og dermed en stigende mængde medicin, øger risikoen for dødsfald.

Konklusionen på dette studie er altså, at polyterapi ikke øger risikoen for pludselige dødsfald, og at AED er et effektivt supplement til at mindske epileptiske anfald og dermed forebygge pludselige dødsfald.

[ilink url=”http://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(11)70193-4/abstract”]The Lancet Neurology, online: Risk of sudden unexpected death in epilepsy in patients given adjunctive antiepileptic treatment for refractory seizures: a meta-analysis of placebo-controlled randomised trials[/ilink]

Skriv kommentar