Sundhedsminister Sophie Løhde (V) skulle forholde sig til i alt 32 spørgsmål fra sine kolleger i Folketinget i forbindelse med forhandlingerne om den nye forsøgsordning.Foto: Joachim Rode

Så er den vedtaget: Forsøgsordning med rabatforhandlinger på apotekermedicin får grønt lys i Folketinget Der var bred opbakning, da Folketinget i sidste uge stemte for et lovforslag, der tillader regionerne at forhandle fortrolige medicinpriser på apotekermedicin.

Mens der var udtalt kritik fra både medicinalindustrien og patienterne, da regeringen i november fremlagde sit første udkast til lovforslaget bag en ny forsøgsordning med fortrolige medicinpriser, så har det reviderede lovforslag haft en glat færd gennem den politiske behandling i Folketinget. Kun Enhedslisten og en enkelt løsgænger stemte imod, da forslaget torsdag i sidste uge var til tredjebehandling i Folketinget.

Forsøgsordningen giver Amgros og lægemiddelvirksomheder mulighed for at forhandle fortrolige rabatpriser på apotekermedicin med tilskud.

Efter høringsrunden var lovforslaget gennem en kraftig revidering i Sundhedsministeriet, hvor flere af kritikpunkterne fra høringsparterne blev imødekommet, og høringsprocessen blev efterfølgende rost af både medicinalindustrien og patienterne.

Det reviderede lovforslag, der blev fremsat i Folketinget i starten af februar, har haft medvind gennem behandlingerne i Folketinget. Under 1. behandlingen i slutningen af februar var der fuld opbakning fra ordførerne, selvom flere ordførere gav udtryk for, at det var kompliceret stof, og at der var behov for en teknisk gennemgang af lovforslaget i Sundhedsudvalget.

Stor spørgelyst til kompliceret lovforslag

Lovforslaget har da også resulteret i stor spørgelyst fra ordførerne – og fra et enkelt medlem uden for partierne – der under behandlingen i Folketinget har ført til 32 spørgsmål til minister Sophie Løhde (V).

Ordførerens udfordringer med at sætte sig ind i lovforslaget har skinnet tydeligt igennem flere af spørgsmålene til ministeren. Efter at Sophie Løhde og hendes embedsmænd havde afviklet den ønskede tekniske gennemgang af lovforslaget i Sundhedsudvalget, bad Louise Brown (LA) i et folketingsspørgsmål om, at udvalget fik tilsendt ministerens og embedsmænds talepapirer fra den tekniske gennemgang.

Da sundhedsministeren i sit svar havde sagt god for at udlevere sit eget talepapir, men afvist at udlevere embedsmændenes talepapir, forsøgte Louise Brown sig med et opfølgende spørgsmål.

Her bad LA-ordføreren ministeren genoverveje sit svar ‘og oversende (evt. i fortrolig form) embedsmændenes talenoter fra teknisk gennemgang den 8. april 2025 med henblik på at give udvalget det bedst mulige grundlag for at forholde sig til et meget kompliceret og teknisk lovforslag’.

Men igen uden held.

Virksomheder skal altid dække for parallelimport

Et af de store kritikpunkter fra høringsrunden handlede om, at en medicinalvirksomhed, der indgår en rabataftale med regionerne på et lægemiddel, skal betale den aftalte rabat til regionerne, ikke kun når virksomhedens eget lægemiddel bliver solgt på apoteket, men også når parallelimporterede udgaver af lægemidlet bliver solgt. Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at det kan indgå som et element i rabatforhandlingerne, at virksomheden, som indgår en rabataftale på et lægemiddel, kun skal lave en delvis tilbagebetaling for solgte pakninger fra parallelimporten.

Peter Kofod (DF) har på den baggrund spurgt sundhedsministeren, om en virksomhed, der indgår en rabataftale med regionerne, kan forhandle sig frem til helt at undgå at dække udgifter til parallelimport.

I sit svar forklarede sundhedsministeren, at aftalevirksomheden altid vil være forpligtet til en delvis tilbagebetaling af rabat for parallelimporten. Men, understregede ministeren, »der er ikke angivet en nedre grænse for, hvad ‘delvis tilbagebetaling’ dækker over«.

Lovforslaget gjorde ikke meget væsen af sig under 2. og 3. behandlingen i Folketingssalen, hvor der var tale om en ren ekspeditionssag uden yderligere behandling i sundhedsudvalget. Der var ingen ændringsforslag til det fremsatte lovforslag, og ingen politikere ønskede at udtale sig under de to behandlinger.

Under afstemningen ved tredjebehandlingen var det kun Enhedslisten og løsgængeren Theresa Scavenius, der stemte imod lovforslaget.

Forsøgsordningen træder i kraft 1. juli 2025.

Læs også:

16. april 2025: Efter pres fra industrien: Regionerne måtte opgive sparekrav til forsøgsordning med fortrolige medicinpriser

1. april 2025: Nyt håb til kronikere: Forsøgsordning skal flytte dyre behandlinger fra sygehuse til speciallægepraksisser

Skriv kommentar