Pfizer får bøde på 744 mio. kr. De britiske konkurrencemyndigheder har idømt Pfizer en bøde på knap 750 mio. kr., fordi firmaet på kun et år og uden oplagt årsag har tyvedoblet prisen på en pakke af deres epilepsimedicin.

Der har den seneste tid været flere sager om store prishop på livsvigtige lægemidler, som ikke umiddelbart har været begrundet. Nu koster sådan et prishop den amerikanske medicinalgigant Pfizer dyrt.

De britiske konkurrencemyndigheder har nemlig idømt Prizer en bøde på knap trekvart milliard kroner.

Bøden kommer, efter at Pfizer i 2012 solgte rettighederne til sit epilepsimiddel Epanutin (phenytoin sodium) til firmaet Flynn Pharma. Flynn købte dog stadig midlet hos Pfizer, der med det samme sendte prisen på himmelfart. I løbet af 2014 kom en pakke af midlet til at koste patienterne 600 kroner mod tidligere 25 kroner, skriver DR.

Ifølge Bloomberg forklarer Pfizer selv prishoppet med, at Epanutin var en underskudsforretning, da Pfizer selv havde rettighederne, og derfor hævede man ved salget priserne – dog til et niveau, der stadig var 25-40 pct. lavere end for et lignede middel, der var godkendt af britiske NHS.

De britiske konkurrencemyndigheder siger dog til Bloomberg, at Pfizer med det store prishop burde have tjent et eventuelt underskud på Epanutin ind i løbet af to måneder.

»Det her er den største bøde CMA (de britiske konkurrencemyndigheder, red.) har udskrevet, og det sender et klart signal til medicinalbranchen om, at vi vil slå hårdt ned på den slags opførsel og beskytte kunderne, inklusiv NHS og skatteborgere, mod at blive udnyttet,« udtaler advokat Philip Marsden, der er såkaldt inquiry chair i CMA.

Prisstigningen på Epanutin fik NHS’ regning til midlet til at vokse fra 2,3 millioner pund i 2012 til over 50 millioner pund i 2013.

Skriv kommentar