Refleksioner fra en ny borger: Fremtidens sundhedssystem kræver langsigtede reformer

Danmark har et fantastisk fundament for et sundhedsvæsen i top, men der er behov for mere mod og langsigtet planlægning, hvis vi skal beholde vores gode ry og førerposition og indrette et stærkt sundhedssystem – også i fremtiden. Det mener Ece Bayrak, MSD Danmarks direktør, der her gør status efter sit første halve år i Danmark.

Annonce

Jesper Fisker opfordrer til flere offentlige-private-samarbejder

Der skal være flere samarbejder mellem det offentlige og private, hvis det står til Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse. Til Kræftdag 2023 pegede han bl.a. på vigtigheden af at blive bedre til at udnytte kunstig intelligens. 

EU rykkere tættere på en lov for sundhedsdata

EU-Parlamentet har vedtaget deres holdning til en kommende lov for det europæiske sundhedsdataområde også kaldet European Health Data Space. Loven skal bl.a. gøre det muligt at dele sundhedsdata til forskning samt give europæerne mere kontrol over deres sundhedsdata.

Medlemslande vedtog deres position i begyndelsen af december. Og parlamentet er nu klar til at indgå i forhandlinger med medlemslandene om den endelige lov.

Kilde: EU-Parlamentet

Forskere får gennembrud i at forstå morgenkvalme under graviditet

Et hold af forskere, bl.a. fra University of Cambridge i Storbritannien, er blevet klogere på, hvorfor nogle kvinder får morgenkvalme under deres graviditet. Det skriver The Guardian.

Studiet viser, at fosteret producerer et hormon kaldet GDF15, som trigger kvalme og opkast og i nogle tilfælde svær graviditetskvalme kaldet hyperemesis gravidarum. Hvis kvinden i forvejen har et naturligt lavt niveau af hormonet, er hun mere overfølsom over for stigningen i første trimester af graviditeten. Studiet er publiceret i Nature.

Kilde: The Guardian

EU-Kommissionen godkender fusion mellem Novozymes og Chr. Hansen

Fusionen mellem de to bioscienceselskaber Novozymes og Chr. Hansen har fået grønt lys fra EU-Kommissionen. Det skriver kommissionen i en pressemeddelelse.

Kommissionen har været bekymret for, hvordan fusionen ville påvirke konkurrencen. Derfor er godkendelsen betinget af, at de to selskaber afhænder tre dele af deres forretninger: Et projekt, et anlæg og en distributionsvirksomhed.

Kilde: EU-Kommissionen

Ny Alzheimers-behandling kommer til Japan i december

Behandlingen Leqembi til demenssygdommen Alzheimers kommer til Japan 20. december. Det skriver nyhedsbureauet Reuters. Det er japanske Eisai og amerikanske Biogen, som har udviklet medicinen.

Behandlingen kommer til at være omkring 6.000 dollars billigere i Japan end i USA. Her ligger behandlingen til cirka 26.500 dollars svarende til godt 181.000 kr. pr. patient om året.

Kilde: Reuters

Annonce

Genmab-middel imponerer på stor hæmatologikongres

Genmabs epcoritamab til behandling af patienter med follikulært lymfom var i fokus på andendagen af ASH, og det samme var en sammenligning mellem autolog stamcelletransplantation og CAR T-terapi til patienter med storcellet B-celle lymfom efter komplet remission.

Flere job