Kære læser
Der er ingen tvivl om, at de nye avancerede gen- og celleterapier og vævsteknologier (ATMP) vil medføre et paradigmeskifte i den fremtidige behandling af sjældne alvorlige sygdomme samt kræftsygdomme, hvor der i dag kun er få eller slet ingen behandlingsmuligheder.
Men der er fortsat en række spørgsmål, som skal besvares, for at de avancerede terapier og behandlinger kan få luft under vingerne og virkelig komme danske patienter til gavn.
De spørgsmål vil et stærkt felt af forskere, ledere og eksperter diskutere og besvare på Dagens Medicins konference ‘Avancerede Medicinske Terapier (ATMP) – sådan kommer Danmark op i gear’ onsdag 17. januar 2024 i København.
Dagens faglige ordstyrer er Jacob Giehm Mikkelsen, professor i genterapi, AU, og det er gratis at deltage for målgruppen.
Derudover er der oplæg og debat med Bettina Lundgren, adm. direktør, Nationalt Genom Center, Jannick Brennum, centerdirektør, Centerledelse- og stab i Neurocentret, Rigshospitalet, Jesper Fisker, direktør, Kræftens Bekæmpelse, Jenni Nordborg, chef for internationale relationer, Lif, Sverige, Lars Møller, adm. direktør, Pfizer, Morten La Cour, cheflæge, Afdeling for Øjensygdomme, Rigshospitalet, Lars Ehlers, adm. direktør, Nordic Health Economics A/S, og Line Kessel, overlæge, Afdeling for Øjensygdomme, Rigshospitalet, Jørgen Schøler Kristensen, formand, Medicinrådet, og Ida Sofie Jensen, koncernchef, Lif.
Læs mere og tilmeld dig her.
Bedste hilsner
Jesper Bernstorf Jensen,
ansv. chefredaktør, Dagens Medicin
life Science
Life Science Rådet lancerer 12 anbefalinger: Danmark skal være førende life science-nation
Der er fokus på alt fra innovation og startups til iværksættere i Life Science Rådets 12 nye anbefalinger. De blev lanceret mandag og skal sætte Danmark i front på life science-området i Europa.
migræne
Topforsker: Nye lægemidler og ringe kvalitet af assays i fokus på stor hovedpinekongres
Professor og overlæge Messoud Ashina fra Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet og leder af Nationalt Videncenter for Hovedpine fortæller, at der til den årlige European Headache Congress især blev talt om behandling med gepanter i den kliniske hverdag, om de kommende lægemidler til behandling af migræne og om, at forskere formentlig ikke kan bruge mange af deres forskningsresultater til noget som helst, fordi de er baseret på unøjagtige målemetoder.
FDA godkender første genterapi til seglcellesygdom
Den amerikanske fødevare- og lægemiddelmyndighed FDA har godkendt Casgevy og Lyfgenia, som er de første cellebaserede genterapier til behandling af sygdommen seglcellesygdom. Det er første gang, FDA godkender en CRISPR-genbehandling. Det skriver FDA.
Seglcellesygdom er en gruppe arvelige blodsygdomme, som mindst 100.000 amerikanere af primært afrikansk oprindelse menes at være ramt af. Det primære problem ved sygdommen er en mutation i hæmoglobin, et protein i de røde blodceller, som leverer ilt til kroppens væv.
Kilde: FDA
Hver tredje svensker køber medicin over internettet
En ny undersøgelse fra det svenske Läkemedelsverket viser, at en tredjedel af alle svenskere køber deres medicin over internettet. Det skriver Läkemedelsvärlden i en pressemeddelelse.
Lægemiddelshandlen over internettet er lukrativ, hvilket bringer en del forfalskede lægemidler ind på markedet, som kan indeholde andre substanser end det, som er angivet af sælgeren. Undersøgelsen er lavet af analysevirksomheden Novus og er baseret på svar fra 1.000 svenskere.
Kilde: Läkemedelsvärlden
Betinget godkendelse af nyt myelomatosemiddel
EU-Kommissionen har givet en betinget markedsføringstilladelse til brug af antistoffet
Elrexfio (elranatamab) til behandling af patienter med tilbagefald af knoglemarvskræft, myelomatose, eller hvor tidligere behandlinger ikke har haft effekt, og hvor der efter mindst tre tidligere typer behandlinger fortsat er sygdomsprogression.
Godkendelsen er givet på baggrund af en analyse af behandlingsresultaterne fra 123 patienter fra et fase 2-studie, hvor 61 pct. af patienterne havde effekt af behandlingen.
Kilde: FirstWord Pharma
Ny rapport fra Lif udforsker lægemiddelindustriens kompetence- og uddannelsesbehov
En ny rapport fra Lægemiddelindustrien (Lif) undersøger, hvilke kompetencer lægemiddelindustrien efterspørger. Rapporten viser, at 95 pct. af Lifs medlemsvirksomheder forventer at ansætte flere medarbejdere inden for de næste fem til ti år.
Det skriver Lif i en pressemeddelelse. Rapporten viser også, at der vil være behov for 15.000 ekstra medarbejdere i de kommende år, samt at andelen af internationale ansatte i lægemiddelindustrien er steget fra 8 pct. i 2012 til 17 pct. i 2021.
Kilde: Lægemiddelindustriforeningen
pharma-debat
Lægemiddelstyrelsen: HTA-vurderinger skal være relevante for dansk klinisk praksis
Lægemiddelstyrelsen har været i gang med HTA-forordningen et godt stykke tid, men når vi kommer tilbage fra juleferie, får vi for alvor travlt. Så er der nemlig kun ét år til, at EU skal være klar med en fælles myndighedsvurdering af den relative effekt af medicin og medicinsk udstyr.
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Pharma
E-mail: info@dagenspharma.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Jesper Bernstorf Jensen