Danmark er godt rustet til avancerede terapier, men vigtige spørgsmål kræver afklaring

Inden for de seneste år er der i Danmark blevet godkendt flere behandlinger under paraplybetegnelsen ATMP, avancerede terapier. Endnu flere er på vej, og selvom der lige nu er både kliniske og økonomiske udfordringer, rummer behandlingerne også mange muligheder, lyder det fra Jannick Brennum, centerdirektør på Rigshospitalet, og Jacob Giehm Mikkelsen, professor i genterapi.

Annonce

Alzheimers-behandling fra Eisai og Biogen får grønt lys i Kina

De to virksomheder Eisai og Biogens behandling til demenssygdommen Alzheimers har fået grønt lys i Kina. Det skriver nyhedsbureauet Reuters. Kina er det tredje land, hvor behandlingen er blevet godkendt.

Behandlingen, som bliver markedsført under navnet Leqembi, er også godkendt i USA og Japan. Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, er også i gang med at vurdere lægemidlet.

Kilde: Reuters

Stor stigning i produktionen hos medicinalindustrien i efteråret

Fra oktober til november sidste år steg industriens samlede produktionsindeks med 9,9 pct. Det var primært medicinalindustrien, som drev den stigning. Det skriver Danmarks Statistik.

Kigger man kun på medicinalindustrien, steg produktionen i november med 24,2 pct. Det er modsat flere af de andre brancher. I fem af industriens branchegrupper var der et fald i produktionen i november.

Kilde: Danmarks Statistik

Tre nye euforiserende stoffer bliver forbudt

Tre nye stoffer, som er såkaldte syntetiske cannabinoider, bliver optaget på bekendtgørelsen for euforiserende stoffer. Det betyder, at de kun må blive brugt i ‘medicinsk og videnskabeligt øjemed’.

Det fremgår af en orientering fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet til Folketingets Sundhedsudvalg. Det drejer sig om stofferne H4-CBD, HHCP og THCP, som vurderes at være ‘en alvorlig sundhedsrisiko’.

Kilde: Indenrigs- og Sundhedsministeriet

SSI modtager bevilling til at undersøge tarmparasit

Statens Serum Institut (SSI) har modtaget en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til et projekt, der skal undersøge tarmparasitten cryptosporidium. Det skriver SSI i en nyhed.

Omkring 800 danskere blev i 2022 diagnosticeret med parasitten, som giver diarré. Det er en ‘markant stigning’ sammenlignet med tidligere år. SSI vil bl.a. undersøge, hvorfra folk bliver smittet.

Kilde: Statens Serum Institut

Annonce

Restordrer på lægemidler – alles problem, ingens ansvar

»2023 har budt på en tsunami af restordrer på lægemidler. Det har skabt en masse bøvl og ballade. Imens har vi spildt tid på at diskutere, hvordan problemet opstår i stedet for at finde på løsninger, der hjælper de læger og patienter, der står med håret i postkassen,« skriver professor i klinisk farmakologi Anton Pottegård.