Kræftmiddel kan måske hjælpe nyrepatienter

Forskere har opdaget et nyt mål for behandling af nyresygdomme. Det drejer sig om et muteret protein hos patienter med nyresygdommen ADPKD (autosomal-dominant polycystic kidney disease), og fundet er publiceret i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Den nedarvede nyresygdom er karakteriseret ved cystedannelser, der svækker – og i sidste ende ødelægger nyrefunktionen hos mindst halvdelen af alle patienter – før de fylder 50 år. Der findes i øjeblikket ingen behandling til at forebygge eller hæmme cystedannelsen, og de fleste ADPKD patienter kan kun overleve med en ny nyre eller livslang dialyse.

Forskerne undersøgte de bagvedliggende mekanismer for sygdommen og opdagede, at det muterede protein, polycystin-1, stimulerer en velkendt cellevækstproces i kræfttumorer, der involverer en kraftig aktivering af transkriptionsfaktoren STAT3. STAT3 er et vigtigt mål i kræftterapi, og flere STAT3-hæmmere er under udvikling.

Resultaterne viser, at STAT3 aktivering er årsagen til vækst i cyster, der leder til nyresygdommen, og forskerne regner derfor med at STAT3-hæmmere også kan udnyttes til behandling af nyresygdommen. Forskerne pointerer, at cellevæksten i cysterne i nyresygdommen ADPKD er godartet. Cysterne forbliver i nyren og metastaserer ikke som kræfttumorer.

Forskerne er på baggrund af resultaterne i gang med at teste STAT3 som et lægemiddel i mus med ADPKD.

[ilink url=”http://www.pnas.org/content/early/2011/04/20/1103816108″]PNAS, online: Polycystin-1 regulates STAT activity by a dual mechanism[/ilink]

Skriv kommentar