Amerikanske forskere har udviklet en ny metode til at forudsige, hvor godt en specifik kræftmedicin vil virke i patienter, før medicinen tages i brug. Metoden præsenteres i et studie offentliggjort i tidsskriftet Science Translational Medicine og vurderes både at kunne nedsætte bivirkninger, mindske udgifter til fejlmedicinering og derved spare behandlingstid for patienterne. Baggrunden for opfindelsen er, at forskellige patienter typisk responderer forskelligt overfor de samme præparater. Samtidig har man sjældent gode markører, der kan forudsige effekten af kræftpræparater. Det betyder,...

Britisk studie: Sundhedsgevinster ved nye lægemidler kan være negative Analyse af sundhedsmæssige konsekvenser af nye lægemidler anbefalet af NICE peger på større sundhedsgevinster, hvis udgifterne til nye lægemidler i stedet var brugt til andre behandlinger. Studiet bidrager til debatten om prioritering, mener onkolog, der ser lægemidlers tilgængelighed som en politisk afgørelse.
Skriv en kommentar
Medicinrådet sluttede året af med to anbefalinger og en behandlingsvejledning Medicinrådet har 18. december godkendt to anbefalinger. Derudover blev behandlingsvejledning til stofskiftesygdommen Fabrys godkendt.
Skriv en kommentar
Færre søger råd om eksperimentel behandling: »Kræftbehandlingerne er blevet meget bedre« Det skyldes formentlig bedre behandlinger, siger enhedschef Claus Malta Nielsen om få sager for Sundhedsstyrelsens rådgivende panel for eksperimentel behandling. Ordningen har også været med til at sætte skub i en vigtig udvikling på området, lyder det fra cheflæge Ulrik Lassen.
Skriv en kommentar
Medicinrådet skal snart tage stilling: Adjuverende kræftbehandling kan være omkostningseffektiv viser nyt studie Dansk undersøgelse af merudgiften ved at give patienter med ALK-positiv ikke-småcellet lungekræft adjuverende behandling med tyrosinkinasehæmmeren alectinib viser, at reduktionen i risiko for tilbagefald er nok til, at behandlingen kan være omkostningseffektiv.
Skriv en kommentar
Danmark halter ikke så meget bagefter på lungekræftområdet som frygtet Danmark har altid haltet efter Norge, når det kommer til overlevelsen ved lungekræft, men forskellen er ikke så stor, som tidligere antaget, viser ny forskning. Forskningen viser også, hvorfor der er forskel i overlevelsen, og hvad vi i Danmark måske kan gøre bedre.
Skriv en kommentar
Knoglemarvskræft og CAR-T: Medicinrådet er klar med nye anbefalinger På sit møde i november er Medicinrådet kommet frem til fire nye anbefalinger til sygdomsområder som kræft i mave-tarmsystemet og knoglemarven.
Skriv en kommentar
Bayer søger om EMA-godkendelse for prostatamiddel i ny indikation Medicinalgiganten Bayer har ansøgt det europæiske lægemiddelagentur EMA om godkendelse af darolutamide plus hormonterapi til behandling af metastaserende hormonsensitiv prostatakræft. Det kan give nogle fordele i forhold til den behandling, vi allerede benytter, siger overlæge Peter Meidahl Petersen.
Skriv en kommentar
Toppen af poppen på ESMO: Immunterapi kan kurere flere former for kræft På den årlige kongres for European Society of Medicinal Oncology pegede flere studier på, at immunterapi kan kurere patienter med flere forskellige former for kræft.
Skriv en kommentar
Prostatakræft: Kun mindre effekt af postoperativ hormonbehandling Efter operation for prostatakræft er det muligt at behandle patienter med stråleterapi plus/minus hormonterapi. Nyt studie viser, at hormonbehandling formentlig kun er for de få, og at det i så fald betyder mindst to års bivirkningstung behandling.
Skriv en kommentar
Verdens største kræftkongres var igen centrum for imponerende forsøg med nye behandlinger På den netop overståede kongres for American Society of Clinical Oncology blev der fremlagt en lang række imponerende resultater fra store kliniske forsøg med lægemidler til behandling af forskellige former for kræft. Her er en oversigt over det mest interessante på ASCO 2024.
Skriv en kommentar
Overlæge om lungekræftstudie på ASCO: Kommer til at ændre behandlingen markant På den årlige kræftkongres for American Society of Clinical Oncology blev der fremlagt resultater fra flere store fase 3-studier med behandlinger til patienter med lungekræft. Specielt et studie var ifølge ledende overlæge Morten Borg mere opsigtsvækkende end de andre. Det kommer til at ændre behandlingen markant, siger han.
Skriv en kommentar