FORSØGSORDNING
Danske Patienter: Sårbare patienter risikerer at blive klemt i ny forsøgsordning med fortrolige rabatter
Danske Patienter ser flere positive ting i den forsøgsordning med fortrolige rabatforhandlinger på apoteksmedicin, der træder i kraft i morgen, 1. juli. Men patienternes talerør er også bekymret for, at nogle kronikere ikke vil få råd til deres medicin, og at velbehandlede kronikere risikerer medicinskift med fare for bivirkninger og forringet behandlingseffekt.
Nyt fedmemiddel får godkendelse i Kina: Forventes at tjene 642 mio. dollars om blot 2 år
Innovent Biologics har fået godkendt fedmemedicinen Mazdutide i Kina. Ifølge Bloomberg Intelligence kan den nye godkendelse betyde en indtjening på 642 mio. dollars alene i Kina. Præparatet har omtrent samme effekt som Elli Lillys fedmepræparat Zepbound, og den amerikanske gigant tester midlet uden for Kina. Det skriver Medwatch.
Mazdutide er godkendt til behandling af patienter med overvægt og svær overvægt med mindst én vægtrelateret lidelse. Det fremgår af en erklæring fra National Medical Products Administration.
Innovent fik rettighederne til præparatet i 2019 fra Eli Lilly, der tester lægemidlet uden for Kina. Godkendelsen kommer på et tidspunkt, hvor fedmeepidemien i Kina vokser og den ventes at omfatte over 65 pct. af den voksne befolkning i 2030 ifølge officielle data.
Godkendelsen af Mazdutide er baseret på fase 3-data, hvor patienter i gennemsnit tabte 14 pct. af deres kropsvægt på 48 uger. Midlet placerer sig dermed i samme effektkategori som Eli Lillys Zepbound, og salget af Mazdutide i Kina kan ifølge Bloomberg Intelligence nå 642 millioner dollars i 2027. Innovent tester desuden en højere dosis med endnu større vægttab.
Kinas marked for fedmemedicin er under hastig udvikling med skærpet konkurrence fra både internationale aktører som Novo Nordisk og en række kinesiske biotekselskaber, der…
Kilde: Medwatch
Interpol: Illegal handel med medicin er et stigende globalt problem
For 17. gang har Interpol stået i spidsen for den globale aktion Operation PANGEA, hvor myndigheder over hele verden samtidig sætter ind over for ulovlig handel med medicin. Denne gang har 90 lande deltaget, og som noget nyt har aktionen kørt over 6 måneder fra 16. december 2024 til 16. maj 2025. Resultaterne fra aktionen er netop blevet offentliggjort. Det skriver Lægemiddelstyrelsen.
Aktionen resulterede i 769 arrestationer og beslaglæggelse af over 50 millioner doser ulovlig medicin til en værdi af 65 millioner US dollar, hvilket er det højeste i aktionens 17-årige historie. Andre resultater inkluderer opløsning af 123 kriminelle grupper og lukning af omkring 13.000 hjemmesider, SoMe-sider, kanaler og bots brugt til at markedsføre og sælge ulovlig medicin.
Fra dansk side har Lægemiddelstyrelsen og Toldstyrelsen deltaget i Operation PANGEA. Desuden er politiet involveret i den efterfølgende sagsbehandling af de to styrelsers anmeldelser af ulovlige forhold.
Lægemiddelstyrelsen har som led i aktionen identificeret og politianmeldt 11 dansksprogede hjemmesider med ulovligt medicinsalg, som blandt andet omfatter potensmidler samt vægttabs- og diabetesmedicin. Hjemmesiderne er anmeldt til National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).
Toldstyrelsen har i Københavns Lufthavn, ved grænseovergange og ved standsning af…
Kilde: Lægemiddelstyrelsen
Tilsyn på plejeområdet viser fortsat udfordringer med medicinhåndteringen
En ny erfaringsopsamling fra Styrelsen for Patientsikkerhed viser, at flertallet af de plejeenheder, der fik sundhedsfagligt tilsyn i 2024, i praksis havde problemer med at leve op til de krav, der vedrører håndtering og opbevaring af medicin, selvom man på behandlingsstederne var bekendt med principperne for sikker medicinhåndtering. Det skriver Styrelsen for Patientsikkerhed.
I 2024 gennemførte styrelsen 191 sundhedsfaglige tilsyn på plejecentre, i hjemmepleje og hjemmesygepleje, og mere end halvdelen af tilsynene afdækkede problemer med håndteringen af borgernes medicin.
I 59 pct. af tilsynene var der mangler i plejeenhedernes håndtering og opbevaring af medicin. Samtidig gjorde hele 91 pct. af plejeenhederne ved interview rede for, at de havde fastlagte og sikre arbejdsgange for dispensering og administration af medicin samt sikker identifikation af patienten og patientens medicin.
»Det er ikke nyt, at der er udfordringer med medicinhåndteringen. Vi ved, at der mange steder er opmærksomhed på udfordringerne. På mange behandlingssteder er der gode instrukser, og man ved i de fleste tilfælde godt, hvad det kræver at håndtere medicinen patientsikkert. Men det er ikke meget værd, hvis det ikke bliver anvendt i praksis ude hos borgerne,« siger Charlotte Hjort, overlæge og enhedschef i Styrelsen…
DEBAT
Ida Sofie Jensen: I krisetider er der også altid muligheder – dem skal vi gribe nu
1. juli overtager Danmark formandskabet for EU, og i Lægemiddelindustriforeningen har vi tre ønsker til emner, som den danske regering skal komme i mål med, skriver Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lif.
EU
Læger og sygeplejersker nervøse for ny EU-lov, der kan koste tid fra patientpleje
Danske Regioner og flere sundhedsfaglige organisationer i både Danmark og Europa udtrykker bekymring for en ny EU-lov, der sætter borgernes sundhedsdata fri på tværs af EU. De frygter, at lovgivningen vil stjæle tid fra patientplejen. De økonomiske omkostninger forbundet med loven er endnu uklare.
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Pharma
E-mail: info@dagenspharma.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Jesper Bernstorf Jensen