Vær med til at diskutere sundhedsreformens muligheder for ledelse, innovation og data

Kære læser,

så blev det dagen, hvor Danmark overtager EU-formandskabet frem til årsskiftet. På Dagens Pharma markerer vi dagen med et dobbeltinterview med de to danske EU-parlamentarikere Stine Bosse fra Moderaterne og Per Clausen fra Enhedslisten. 

For sundheds- og pharmaområdets betyder det danske formandskab blandt andet, at Danmark kommer til at sidde for bordenden ifm. de vigtige forhandlinger om revisionen af EU’s lægemiddellovgivning og forhandlingerne om EU’s næste budget for perioden 2028-2035). 

Her er der svimlende 7.460 milliarder kr. at rykke rundt med, og selvom sundhed fylder meget i EU, så får området kamp til stregen fra  andre vigtige politikområder som forsvar, grøn omstilling og digital udvikling.

I forhold til revisionen af lægemiddellovgivningen er den helt store knast spørgsmålet om længden på databeskyttelsesperioden. Fra begyndelsen har industrien advaret om at begrænse perioden fra de nuværende otte år, mens andre aktører argumenterer for, at jo længere databeskyttelsen er, jo større bliver den regning, der i sidste ende skubbes over på patienterne. På Dagens Pharma kommer vi til at følge den udvikling tæt, når vi er tilbage fra ferien. Første nyhedsbrev udkommer onsdag 6. august.

Inden jeg ønsker dig en god sommerferie, vil jeg lige slå et slag for vores søstermedie Dagens Medicins store konference ‘2 dage for sundheden’, der til november igen i år samler en række af sundhedssektorens mest interessante aktører til oplæg og debat om fire af tidens varmeste sundhedsemner.

I år er temaerne ‘Ledelse i det nye sundhedsvæsen’, ‘De første erfaringer med sundhedsreformen’, ‘Innovativ sundhedsteknologi i et transformeret sundhedsvæsen’ og ‘Sundhedsdata som motor for innovation’. Umiddelbart burde især de to sidste temaer være relevante for dig, der arbejder i lægemiddelindustrien, i en offentlig myndighed eller i relaterede erhverv.

Du kan se hele programmet her.

Med ønsket om en god sommerferie – vi høres ved igen onsdag den 6. august.

Bedste hilsner

Jesper Bernstorf Jensen

ansv. chefredaktør

Annonce

Apotekerforeningen udpeger ny direktør

Danmarks Apotekerforening har været på rov hos Dansk Sygeplejeråd for at finde arvtageren til Anders Kretzschmar, som efter 21 år som adm. direktør, går på pension ved udgangen af juli.

Det statslige lægemiddelberedskab aktiveres delvist resten af året

Lægemiddelstyrelsen har indstillet, at indenrigs- og sundhedsministeren forlænger den delvise aktivering af det statslige lægemiddelberedskab på baggrund af den nuværende forsyningssituation. Der er således fortsat tale om betydelige forsyningsvanskeligheder afledt af udefrakommende kriser med langvarige konsekvenser for forsyningen af lægemidler. det skriver Lægemiddelstyrelsen.

Den seneste aktivering af lægemiddelberedskabet udløb i går, den 30. juni. Lægemiddelstyrelsen har indstillet til indenrigs- og sundhedsministeren, at det statslige lægemiddelberedskab på ny bør aktiveres delvist frem til og med den 31. december 2025, da der fortsat vil være behov for at kunne gennemføre en række særlige tiltag for at sikre forsyningen med kritiske lægemidler.

På den baggrund har indenrigs- og sundhedsministeren 24. juni besluttet delvist at aktivere det statslige lægemiddelberedskab. Den delvise aktivering betyder, at §§ 4-5 og § 7 i bekendtgørelse om lægemiddelberedskabet fortsat er aktiveret fra den 1. juli 2025 til og med den 31. december 2025.

Lægemiddelstyrelsen vil løbende følge udviklingen, herunder om der er fagligt grundlag for at indstille ændringer af aktiveringen af de enkelte bestemmelser i bekendtgørelsen.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

Ny forsøgsordning om fortrolige priser på medicin træder i kraft i dag

I dag træder en ny treårig forsøgsordning i kraft, der giver medicinalvirksomheder mulighed for at indgå i forhandlinger med regionernes indkøbsvirksomhed Amgros om fortrolige priser på medicin. Det skriver Lægemiddelstyrelsen.

Ordningen, der bl.a. skal give kronikere nemmere og hurtigere adgang til dyr sygehusmedicin, er beskrevet i flere artikler i Dagens Pharma. Overordnet kan forhandlinger om fortrolige priser ske i en af tre situationer:

  • nye dyre lægemidler, som Medicintilskudsnævner eller Lægemiddelstyrelsen i første omgang afviser at give tilskud
  • lægemidler, der skal igennem en af Lægemiddelstyrelsens periodiske revurderinger eller
  • lægemidler, hvor det er besluttet at udlægge den relaterede behandling fra sygehus- til praksissektoren

For at en virksomhed kan gøre brug af forsøgsordningen for et lægemiddel under punkt 1 er det en forudsætning, at Medicintilskudsnævnet eller Lægemiddelstyrelsen forinden har afvist en ansøgning om generelt tilskud til det pågældende lægemiddel. Først derpå kan medicinalvirksomheden indgå i fortrolige prisforhandlinger med Amgros.

Hvis virksomheden får forhandlet en fortrolig pris på plads med Amgros, så skal Lægemiddelstyrelsen efterfølgende igen tage stilling til et eventuelt tilskud til lægemidlet – denne gang…

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

Annonce